Най-големият производител на бира в света - AB InBev, ще си партнира с канадската компания за марихуана Tilray, за да изпробва създаването на напитки, съдържащи канабис. Това е част от напоследък силната тенденция световни компании да инвестират в продукти, в които се съдържа психоактивното вещество, пише Financial Times.

Трансформацията на пазарa

Участието на производителя на Stella Artois в нововъзникващата индустрия на канабиса за развлечение отваря нова страница в историята ѝ. През октомври Канада стана най-голямата държава, в която е позволена употребата на марихуаната, а някои щати в Америка също приеха подобни законови промени.

В рамките на партньорството с канадската компания ABI ще работи и съвместно с Tilray и в Лондон, Онтарио. Всяка компания ще инвестира 50 млн. долара, за да проучи как напитките, съдържащи канабис, могат да бъдат пуснати на пазара, като се проучат фактори като вкуса и продължителността на ефекта.

В интервю главният изпълнителен директор на Tilray Брендън Кенеди заяви: "Намираме се в средата на световна промяна. Забелязваме, че цялата индустрия се развива и даже трансформира заради легализацията на марихуана. Легализирането "разрушава" няколко индустрии, включително фармацевтичната и алкохолната. Има доказателства, че "канабисът замества при някои условия алкохолните напитки".

"Ние не знаем в какви мащаби ще прерасне това, но не можем да отречем, че виждаме колко бързо се развива индустрията във време, когато не е налице голям растеж в световен мащаб." 
Решението за съвместна работа с Tilray идва, след като производителят на бира обяви по-рано през седмицата, че ще си партнира с фармацевтичната група Novartis за създаването на марихуана за медицински нужди.

Последните сделки говорят

Акциите на ABI скочиха със 17% до 82.80 долара след затварянето на търговията в сряда. Този месец производителят на цигарите Marlboro - Altria, купи 45% дял от канадската компания за производство на марихуана Cronos на стойност 2.4 млрд. долара. По-рано тази година пък конкурентът на ABI - Constellation Brands, инвестира почти 4 млрд. долара в Canopy Growth, друга канадска група за канабис, а Aurora Cannabis придоби за 2 млрд. долара през май MedReleaf, която произвежда марихуана за медицински нужди. 

В новото партньорството ABI ще участва чрез дъщерното си дружество Labatt Breweries. Кайл Норингтън, който е негов председател, каза в изявление: "Стремим се да създадем по-дълбоко доверие и разбирателство, което ще ни води по пътя за по-добри бъдещи решения относно потенциалните възможности на пазара."