Вашингтон. Законодателите от камарата на САЩ гласуваха за първи път в петък за декриминализиране на канабиса, основна стъпка към привеждане на федералните закони в съответствие с щатските и с други страни, които са разрешили употребата на този наркотик, предава AFP

Камарата на представителите, контролирана от демократите, лесно прие законопроекта с 228 гласа срещу 164. Въпреки това той няма голям шанс в Сената, който се контролира от републиканците.

Законопроектът ще премахне марихуаната от федералния закон за контролираните вещества, който я посочва наред с хероина и кокаина като опасно наркотично вещество и налага строги наказания.

Включването на този наркотик в списъка остави федералното правителство на САЩ в несъответствие с много щати, които са легализирали марихуаната за медицинска употреба, а някои, като Колорадо, са я освободили и регулирали напълно за развлечение.

Законопроектът беше кулминацията на пет десетилетия борба на привърженици, които лобираха федералното правителство да признае относително ниската вреда, причинена от употребата на канабис в сравнение с други наркотици, както и неуспеха да се задуши търговията, докато стотици попадаха в затвора за леки престъпления.

Той ще изтрие досиетата на много хора, арестувани за употреба на марихуана, и призовава за преразглеждане на присъдите на тези, които в момента се намират в затвора по федерални обвинения за канабис.

Това ще позволи на щатите да определят свои собствени закони, но също така ще стартира и федерално регулиране и данъчно облагане на индустрията, както при алкохола.

Превод и редакция: Юлиян Марков