Щатът Вашингтон ще добави повече от $318,000 щатски долара в хазната си в резултат на 10 дни легални продажби на канабис според цифри, предоставени от Liquor Control Board (LCB).

Тази цифра отразява $1,270,000 в продажбите по цялата верига на доставките, включително и тези на доставчиците на търговци на дребно, не се отчитат данък продажби или (B&O) данъци.

Цифрите на събраните акцизи показват значително по-ниски стойности за втората седмица на продажби, което най-вероятно е резултат от недостига на доставките, което принуди няколко магазина да затворят вратите си. „Seattle’s Cannabis City“ например затвори едва след 3 дeнa поради недостиг на канабис.

„Докато захранващите линии/цени не започнат да се стабилизират, а магазините могат да остават отворени непрекъснато, е рано да се правят изводи от данните за продажбите“, пише говорителят на LCB Михаил Карпентър в имейл.

Канабисът се облага с 25 на сто данък, тъй като удря всяка брънка на веригата за доставки в индустрията (производител, преработвател и търговец на дребно). Повечето събрани акцизи от канабиса трябва да бъдат заделени за превенция, научни изследвания и средства за здравеопазване. Тук ще намерите повече информация относно това как билката се облага с данък и къде отиват парите.

Във Вашингтон се очаква събраните данъци от канабис за периода 2015-2019 г. да достигнат $586 милиона. Това включва приходите от данъци върху продажбите, както и B&O данъци. Въпреки че магазините вече са отворили, прогнози за приходи от тази година не са направени. 

От всичко това обаче възниква въпросът къде са отивали тези приходи преди легализацията? Ако печалбата от данък за 10 дена продажби е $318,000, то чистата печалба на черния пазар може да се предполага, че преди е билa над $1,270,000. Това прави близо $10 милиона долара месечен приход, на който вече знаем предназначението, а именно - здравеопазване, превенция, научни изследвания. Това е без да споменаваме икономиите от изхарчени пари за водене на безумната война срещу наркотиците