Употребата на марихуана и леки наркотици са строго забранени от българското законодателство. Въпреки това много хора прибягват до тях по медицински причини. В сутрешния блок на Bulgaria ON AIR независимият депутат Велизар Енчев обясни, че в 22 държави от ЕС е легализирано изписването на дрогата за медицински цели.
 
Депутатът повдигна въпроса в 43-то НС и настоява за легализирането на леката дрога за медицински цели.
 
"Последните две държави, които решиха този въпрос, са Хърватия и Румъния. Хърватия преди две седмици“, отбеляза той и подчерта, че хърватската здравна система по никакъв начин не превъзхожда българската. 
 
В тази връзка Енчев посочи, че към края на следващата седмица ще предложи промени в Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и на още два подзаконови акта, с които да се разреши легализирането на марихуаната за медицински цели и в България.
 
Той разказа, че мъж с множествена склероза от Ловеч е получил присъда от 3 години, защото е ползвал марихуана, за да облекчи жестоките си болки. При друг случай в Пловдив мъж с левкемия е бил изправен пред съда, защото отглеждал марихуана в саксии заради болестта си.
 
Енчев подчерта, че идеята за такава стъпка е на хилядите страдащи хора в България и на техните пациентски организации, които се обърнали с молба към него, за да се опита да прокара законодателна инициатива в тази посока. 
 
В подкрепа на думите си той посочи, че за онкоболните в последен стадий употребата на марихуана е животоспасяващо, "тъй като облекчава болките, увеличава апетита, а това е изключително важно за раково болен". 
 
Енчев посочи още, че "в Хърватия дори личния лекар има право да изписва (марихуана под формата на спрей или масло), не болница, не специализирана комисия за тежко болните в трета фаза“. 
 
По думите му в българското здравно министерство има разбиране в подкрепа на употребата на марихуаната за медицински цели.