Проучване върху медицинска марихуана в Университетът в Сидни получава дарение от рекордните 33 милиона долара от Бери и Джой Ламбърт.
 
Университетът в Сидни е получил дарение на стойност $33 милиона за проучване на медицински канабиноиди.
 
Бизнесменът Бери Ламбърт и жена му Джой са дарили огромна сума, даваща възможност на Австралия  да стане една от най-напредналите страни в изследването на медицински канабис.
 
Г-н Ламбърт споделя, че дарението е вдъхновено от внучката им, която е болна от епилепсия.
 
"Случилото се с нашата внучка... ни отвори очите към невероятните възможности за лечение предоставени от канабиноидите. Тези съставки са способни да облекчат не само нейното, но и много други хронични заболявания, които често не се повлияват от конвенционалните начини за лечение", казва Г-н Ламбърт. "Вярваме, че тази инвестиция в бъдещето на Австралийската наука и медицина ще осигури нужните доказателства за бързото напредване в употребата на медицински канабиноиди за лечението на епилепсия и други сериозни заболявания."
 
Приоритетът на дарението е да се проучи как канабиноидите действат в облекчаването на педиатрична епилепсия.
 
Д-р Мишел Спенс, вице-канцлер в Университетa на Сидни, споделя, че това дарение също така ще подпомогне проучването на всички различни ползи от канабиса, като лечението на зависимости, ракови заболявания и затлъстяване.
 
"Това е най-големият напредък в цял свят относно подкрепата на проучванията на медицински канабис," казва д-р Спенс. "Това дарение силно ще повиши качеството на проучванията върху канабиноидите в Австралия и ще прати страната на нивото на страни като Холандия, САЩ и Израел", добавя той.
 
"Инвестицията на семейство Ламбърт ни дава възможност за огромен напредък и се надявам той да е достатъчен, за да можем да произведем лекарства основани на канабиноидите, които са безопасни, евтини и качествени," споделя Беърд.