В САЩ тетрахидроканабинолът се използва в лекарството дронабинол, което се предписва за облекчаване на симптомите на гадене и повръщане при пациенти страдащи от ракови заболявания. Също така и при липса на апетит и загуба на тегло при пациенти с ХИВ.

През 1994 г. японският химик Йошинори Асакава е провел редица експерименти върху мъх, широко разпространен в природата. До този момент се е смятало, че канабисът е единственото растение съдържащо ТХК.  Асакава е открил, че съединение открито в чернодробния мъх наподобява атомната структура на ТХК. Той нарекъл новооткритата молекула перотектинен.

Експерименти с мишки демонстрират, че растението - чернодробен мъх (семейство бриофити), притежава сходно въздействие върху организма като тетрахидроканабинола (ТХК), психоактивната съставка открита в растението канабис.

Последващи проучвания, проведени в Швейцария, идентифицират перотектинена и изследват приликата му с тетрахидроканабинола и имат ли подобни фармакологични свойства.

Тъй като в чернодробния мъх има ниски нива на перотектинен, екипът синтезира молекулата и провежда множество експерименти с мишки и изолирани клетки.

Д-р Юрг Гертч, автор и професор в Института по биохимия и молекулярна медицина в Университета в Берн, заявил, че проучването е важно, защото не само показва, че растение, различно от канабис, има съдържание на THC, но перотектинена също е биоактивен за мозъка.

Резултатите от изследванията показват, че перотектитненът действа като ендогенен канабиноид и има ефект върху възпалителните процеси в мозъка, като се свързва с канабиноидните рецептори.

Д-р Карън Райт, преподавател по биомедицински науки в университета в Ланкастър, която не е участвала в изследването, споделя своето удивление как канабиноидите не са уникални за канабиса и че молекулата има подобен на тетрахидроканабинола ефект.

Констатацията, че молекулата намаля възпалителните процеси в мозъка, тя коментира по следния начин:

 "Последиците от това са неизвестни. Това може да означава, че има противовъзпалителен потенциал, но също така може да означава, че някои ключови хомеостатични функции в мозъка (или тялото) също са намалени, с неизвестни последици.“

Всички съединения, които се свързват с CB1 рецептора в мозъка, както прави ТХК, имат ефект върху психичното здраве и развитието на мозъка, особено при младите хора.

“Все още сме доста далеч от това медицинския канабис да бъде заместен от чернодробния мъх, казва д-р Райт.”