Когато попитате Пьотр как си купува канабис, той първо пита с усмивка дали искате да чуете официалната или неофициалната версия. Неофициалната, т.е. истинската версия, той разказва само под измислено име. Младежът е предпазлив и обяснява защо:  "Толкова дълго чаках да пуша марихуана легално, че не искам да застрашавам това сега".

Крайно рестриктивен закон

От 2000-та година насам в Полша действа един от най-рестриктивните закони за наркотиците в Европа. Всеки, който разполага с марихуана, може да бъде арестуван, обвинен и осъден. Ето защо фактът, че Пьотр вече може да си набавя веществото законно, много го успокоява.

Приятел му препоръчал една от многото клиники, специализирани в изписването на канабиса като лекарствено средство. В първоначалния формуляр Пьотр описал измислени здравословни проблеми: главоболие, болки в гърба, мигрена, нарушен сън, стрес в работата. Наистина ли е болен? "Понякога имам главоболие, но не мисля, че е хронична мигрена", смее се той.

След това Пьотр провел видеоразговор с лекар, който му издал рецепта за канабис и му обяснил как да приема лекарството. Пьотр изслушал търпеливо съветите на лекаря. Канабисът от аптеката "е по-добър от този, който купувах преди", обяснява той с признателност.

Либералното законодателство е случайност

От 2017 г. в Полша е разрешена законната употреба на канабис за медицински цели. През 2021 г. са били издавани по около 3000 рецепти за марихуана всеки месец. Междувременно броят им се е увеличил до 7000 на месец. Само през октомври 2022 са били издадени над 12 000 рецепти.

"Трудно е да се каже колко от хората действително се нуждаят от канабис по медицински причини и колко се преструват на болни, за да получат рецепта", казва Анджей Долецки, председател на Сдружението „Свободен канабис“ - една от най-старите организации, работещи за декриминализиране и легализиране на марихуаната в Полша. "Нормативната уредба за медицинския канабис е много либерална, но това се дължи само на  дилетантщината на политиците”, казва Долецки.

В Германия или в Чехия има редица изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да се получи рецепта за канабис. В Полша няма каталог на възможните заболявания, нито възрастови или количествени ограничения. Не съществуват и ограничения за шофиране след употреба на канабис. "Теоретично можете напълно законно да предпишете половин тон канабис дори и на дете, само защото го боли зъб", казва Долецки. Търсенето в интернет обаче показва, че преди да предпишат канабис на пациенти, лекарите взимат предвид редица фактори - например съществуващи психически заболявания или възраст.

Все по-широка употреба

В проучване, поръчано от Националната служба за превенция на наркотиците през 2020 г., 7,8% от поляците на възраст до 34 години признават, че са употребявали канабис през последните 12 месеца. Истинската цифра може да е дори по-висока, тъй като не всеки иска да признае, че е употребявал тази субстанция.

Данните, публикувани от полската полиция през 2018 г., показват, че 89% от съдебните дела се отнасят до притежание на малки количества наркотици. Допълнителен анализ на данните, направен от професор Кшищоф Краевски от Ягелонския университет в Краков, показва, че 79% от всички арестувани са притежавали по-малко от три грама канабис. Според Долецки от 2000-та година насам, когато е въведено строгото законодателство, са произнесени около един милион присъди за притежание на наркотици.

Полицията очевидно не се фокусира върху арестуването на дилъри и разбиването на наркогрупи, а върху задържането на хора, които незаконно купуват канабис за лична употреба. Ако са осъдени, те се вписват в полицейския регистър и това им създава проблеми - в търсенето на работа и дори при влизането в някои държави.

Канабисът е модерен

От много години насам криминалният имидж на канабиса в Полша се променя. Продуктите от коноп - масла, кремове, чайове - стават все по-популярни. Те имат минимално съдържание на психоактивен THC и са богати на легален канабидиол (CBD). Често са изложени в красиво оформени кутии в аптеките, има ги и по всички изложения за екологични продукти.

Притежанието на канабис за лична употреба се подкрепя и от по-голямата част от населението в Полша. В две големи национални проучвания през 2020 г. около 60% от анкетираните подкрепиха декриминализацията.

Германия като модел за подражание

В полския парламент има работна група за легализирането на канабиса. Тя е изготвила законопроект, който предвижда промени, подобни на тези, които понастоящем се предлагат в Германия. За привърженика на легализацията Анджей Долецки от сдружението "Свободен канабис" най-важното е отговорните лица в Полша да разберат, че пристрастяването към канабис и прекомерната му консумация са "социални и здравни", а не "криминални" проблеми. Като решение той посочва примера на Нидерландия: там данъчните приходи от продажбата на канабис се инвестират в превенция и просвета.