През 30-те години на миналия век беше разкрита една от най-големите конспирации на XX в. Вестникарският издател Калям Рандолф Хърст заедно с корпорацията DuPont, американското лоби на производителите на памук, международни банкери и групировка от политици поведоха кръстоносен поход за забрана на конопа. Семейството на Хърст се бе сдобило с милиони акри гори, които възнамеряваше да превърне в печатарска хартия, а Пиер Дюпон притежаваше патентните права за производство на хартия чрез обработка на дървесен пулп със сярна киселина. През 1937 г. Дюпон патентова найлоновото въже като заместител на конопеното, направено от синтетични нефтопродукти. Петролната индустрия не е искала никаква конкуренция от конопеното въже, нито конкуренция с евтиното гориво биодизел от конопено семе, затова Хърст използвал огромната си мощ на издател, за да въздейства на общественото мнение за конопа и марихуаната.

С помощта на американския министър на финансите Ендрю Мелън през 1937 г. американският конгрес приема Закона за данъка върху марихуаната, с което се налагат забранителни правила, отнасящи се до отглеждането, транспортната обработка и дистрибуцията на коноп. Това е възможно, тъй като марихуаната е подвид на конопа, който е известен с това, че съдържа психотропното и лекарствено вещество тетрахидроканабинол. За нарушаването на някое от правилата на закона е предвидена глоба от 2000 долара или до пет години затвор. Това законодателство свежда производството на коноп в Америка почти до нулата.

Конопът се легализира отново по време на Втората световна война. Тогава правителството на Съединените щати продуцира филма „Коноп за победа”, за да окуражи фермерите да отглеждат тази култура. В подкрепа на мобилизационния план в Средния Запад се отглеждат близо милион акра коноп. След това отново под натиска на същите интереси през 1970 г. се появява Закон за превенция и контрол на наркотичните зависимости, който обявява марихуаната извън закона, като не прави никаква разлика между марихуана и коноп.

Марихуана или коноп?

Както конопът, така и марихуаната, се класифицират като Canabis sativa – видове със стотици различни подвидове. Точно поради тази причина някои хора първоначално се изненадват от твърдението, че конопеното растение може да се използва като суперхрана. Марихуаната съдържа в листата и цветовете си психоактивното вещество делта-9-тетрахлоркарабинол. Индустриалният коноп се отглежда за максимизиране на фибри, семе или масло, докато при марихуаната се търси максимизиране на това вещество. Конопът съдържа в цветовете си между 0,5 и 1 процента от това вещество, а в цветовете на марихуаната се съдържат между 3 и 20 на сто от него.

Конопено семе и конопени листа

Конопеното семе е източник на пълноценен белтък. Маслото от конопено семе има най-високото процентно съдържание на незаменими мастни киселини от почти което и да е семе на Земята. Конопеното семе обикновено съдържа над 20 микроелементи. Това го превръща в здравословна алтернатива на рибата, която става все по-рискова за консумация поради повишеното замърсяване с живак.

Конопените листа съдържат висок процент силиций, който е полезен за изграждането на здрави кости и хубавата кожа, коса и нокти. Конопеният лист е богат на фибри. Едната страна на конопения лист е мека, а другата – абразивна, така че когато ядем такива листа, фибрите се предвижват по тялото, докато се придвижват и преработват в храносмилателния тракт, нежно трият и почистват червата. Чаят от сушен конопен лист има както феноменален вкус, така и противомикробно действие.

Полезни свойства

Водещи изследователи и лекари смятат, че конопът е една от най-богатите на нутриенти храни на планетата. Студоустойчивостта и хранителните свойства на конопеното семе могат да отговорят на нуждите на планетата от протеин и да решат проблемите с глада. С увеличените нива на излагане на изкуствени химикали, пестициди и радиоактивни материали, все повече хора се интересуват от хранене в долната част на хранителната верига, което означава да консумират повече растения. Страничните ефекти от консумацията на животински продукти, като завишено съдържание на холестерол, наситени мазнини и затлъстяване, заедно с все по-влошаващото се качество и вкус са станали голям проблем.

Лющеното конопено семе съдържа 35 процента белтъчини, 47 процента мазнини и 12 процента въглехидрати. То съдържа всички незаменими аминокиселини и незаменими мастни киселини, които са необходими за поддържане на здравословен живот. Няма друго такова растение, което да съдържа незаменими аминокиселини в толкова лесно смилаема форма или да има незаменими мастни киселини, които в такова перфектно съотношение да отговарят на нуждите на човека. Само водорасли като спирулина, синьозелени водорасли АФА и морски фитопланктон превъзхождат конопа по съдържание на протеин.

Въглехидратното съдържание на лющеното конопено семе е 11,5 процента, а съдържанието на захари – 2 процента. От въглехидратното съдържание на лющеното конопено семе 6 процента е под формата на фибри. Съдържанието на фибри в брашното от конопено семе е най-високото от всички търговски отглеждани семена. Конопеното семе има високо съдържание на витамин Е, което е три пъти по-високо от това в лененото семе. То е изключителен източник на мононаситени омега-9 мастни киселини, които се смятат за източник на здравословна енергия и качествено разкрасяващо масло. Конопеното семе е добър източник на изграждащите мозъка и поддържащ черния дроб лецитин. Това е липидна субстанция, съставена основно от холин и инозитол. Той се намира в живите клетки като основен компонент на клетъчните мембрани.

Конопеното семе е един от двата вида семена, съдържащи хлорофил. Във всяко конопено семе има зародиши на зелени листа, които евентуално ще поникнат и пораснат, когато семето покълне.

Протеин

Конопеното семе, за разлика от общодостъпния животински протеин, е чист суров източник на пълноценен белтък. Няма нужда той да преминава топлинна обработка, за да се убият бактериите, така че всичките му жизнени компоненти остават ненарушени. Протеинът на конопеното семе може да се абсорбира по-лесно и бързо от животинския протеин, тъй като лесно се смесва с вода, напитки, коктейли, шейкове и дресинги за салати без да се нагрява.

Незаменими мастни киселини

Незаменимите мастни киселини са смятани за есенциални или незаменими, тъй като нашето тяло не ги произвежда независимо, нито пък могат да бъдат създадени от други мазнини или масла в диетата. Наличието на незаменими мастни киселини в храненето се смята за критичен аспект за поддържането на добро здравословно състояние през целия живот. Незаменимите мастни киселини са мощни антиоксиданти, които защитават кожата ни при прекомерно излагане на слънце. Те играят важна роля за подобряване на имунната система, което се дължи на потенциалните им противовъзпалителни свойства. Те ни помагат да изгаряме излишните мазнини, като доставят леснодостъпна енергия, която помага за справяне със или отстраняване на токсините от кожата, храносмилателния тракт, бъбреците и белите дробове. Те подхранват мозъка и очите, които до голяма степен са съставени от омега-3 мастни киселини. Освен това те „смазват” нашата кардиоваскуларна система, като намаляват опасността от порок на сърцето и инсулт.

Конопът е едно от малко растения, които съдържат значително количество от следните незаменими мастни киселини – омега-6, омега-3. Маслената фракция на конопеното семе обикновено съдържа около 80 процента от тези незаменими полиненаситени мастни киселини. Рибеното масло и маслото от ленено семе са богати на омега-3, но не и на омега-6 мастни киселини. Почти всички широко консумирани ядки и семена са богати на омега-6, но не и на омега-3 мастни киселини. Научно изследване е установило, че кокосовото масло увеличава ефективността на омега-3 мастни киселини в конопеното семе, така че се препоръчва консумацията на конопено семе заедно със сурово органично кокосово масло.

Гамалиноленова киселина

Конопеното семе, както и спирулината, съдържа незаменимата мастна киселина със свръх противовъзпалителни свойства, позната като гамалиноленова киселина. Тя задържа формирането на възпалителни простагландин и мастни арахидонати – метаболити на храносмилането. За нея се знае, че помага и на хормоналния баланс. Това означава, че конопеното семе може да има положително влияние върху симптомите на предменструалния синдром, както и на промените в настроението. Дефицитът на гамалиноленова киселина причинява на жените свръхчувствителност към техния собствен хормон пролактин, причинявайки болки в гърдите.

Минерали

Конопът превъзхожда по абсорбиране на минерали дори почвата. Конопеното семе е отличен източник на основни и микроелементи. Установено е, че конопеното семе съдържа фосфор, калий, магнезий, сяра, калций, желязо, манган, цинк, натрий, силиций, мед, платина, бор, никел, германий, калай, йод, хром, сребро и литий.

Серни киселини

Протеинът на конопеното семе доставя балансиран комплекс от 18 аминокиселини. Важен аспект на протеина на конопеното семе е високото съдържание на аргинин и хистидин, като и двата са важни за растежа в детска възраст и съдържащите сяра аминокиселини метионин и цистеин, които са необходими за правилно формиране на ензими. Серните аминокиселини като цистеин и метионин помагат на черния дроб и нервната система да детоксикират отровите. Те също така укрепват имунната система, физическата сила, гъвкавостта, ловкостта, цвета на кожата, блясъка на косата, скоростта на оздравяване и функционалността на черния дроб и панкреаса.

Как да използваме конопеното семе?

Конопеното семе може да се яде самостоятелно като бърза закуска. Може да се поръсва и върху салата. Смесва се добре и придава богат вкус на коктейли и дресинги за салати. Нелющеното конопеното семе може да се накисне във вода по желание, за да се намалят ензимните инхибитори, които се намират върху семената. Може да се обели и да се яде или да се смели на мляко, след което се прецежда и се пие прясно. Конопеното семе може лесно да се добави в коктейли от суперхрани, фрешове, различни вкусни рецепти със суров шоколад и домашно приготвени дресинги за салати.