Компанията, създадена през 2014 г., се намира в малкото градче Лесин в департамент Йон, югоизточно от Париж. Специализирано е в производството на филц, платно и нетъкан текстил на основата на растителни влакна като лен, коноп или коприва.

Проектът за конопена защитна маска е разработен от специалистите на компанията тази пролет. Разработката е преминала сертификация от Главната дирекция по въоръжението на Министерството на отбраната. Продуктите на Geochanvre филтрират до 89% от всички вируси. Вътрешността на маската е покрита с тънък слой плат, за да е по-удобна за носене и да не драска.

Според директора на предприятието Стефани Говен, "особеностите на конопената тъкан позволяват да се правят маски без използването на допълнителни вещества като лепило, или други химикали".

След като бъде използвана и не става вече за употреба, маската не замърсява околната среда - тя я наторява, тъй като е биоразградима. По време на производството й също не възникват замърсяващи отпадъци - технологията й на производство използва само вода под налягане.

Френската компания вече произвежда по 5000 маски на ден във формата на „патешки клюн“ - стандартна маска за респиратор PP2, която не се придържа към устата, за разлика от медицинската. А служителите са претрупани от работа - изпълняват поръчки, получени от Белгия, Швейцария и Италия.

Във фабриката вече са произведени и изпратени на клиенти над 1,5 милиона маски на цена от 0,65 евро - това прави цената на тази маска доста по-евтина от обикновените конвенционални маски, чиято тарифа е около 1 евро.

Във фирмата работят предимно хора с увреждания. Суровините се използват регионално - доставят се от ферми, разположени в радиус от 200 км. Конопът е био - при отглеждането му не се използват пестициди. В същото време самото отглеждане на технически коноп е полезно за опазване на околната среда - растението е способно да абсорбира огромни количества въглероден диоксид. 1 хектар коноп абсорбира 15 тона въглероден диоксид през живота на растението.