Италия е готова да освободи около 10 000 хиляди затворника заради промяна в наказателния кодекс, която облекчава наказанието за хора употребяващи, отглеждащи и притежаващи канабис. Тази промяна е в резултат на отменен закон, който утроявал присъдите свързани с канабис.
 
Около 40% от затворниците в Италия са извършили престъпления свързани с наркотици. Но този "нов" закон изобщо не е нов. Италианската съдебна система просто вече съблюдава предишен закон. За някои хора, това означава, че ще бъдат освободени на момента, а други ще получат намаление на присъдата от 6-20 години до 2-6 години.
 
Франко Корлеон, член на групата за човешки права Society of Reason заяви, "...така наречената война срещу наркотиците родена в Северна Америка бива загубена и хората използващи наркотици я печелят, заради това е време да върнем логичните правила, които различават субстанциите."
 
Карло Гьованарди, Сенатор и един от авторите на закона за тройна присъда заяви, че решението е "... ужасно от научна гледна точка и казва на младите хора че някои субстанций са по-безопасни от други."
 
Поне е добре да чуем, че това се случва и в други страни извън Америка. Радвам се за хората, които ще получат живота си обратно, но 2-6 години за притежание е лудост. А и коментарът на този сенатор звучи сякаш е излязал от устата на Кевин Сейбет. Още по-вбесяващо е това че споменава науката и после казва, че всички наркотици са еднакво опасни.
 
Тези приказки идващи от политиците са по-опасни от самите наркотици. Някои млади хора вярват в думите на избрания владетел като в Свещено Писание, мислейки, че те са умни и уважавани лица. Когато тези млади хора отидат на някое парти и изпушат един джойнт, те ще разберат, че не е толкова страшно, както казваха политиците и е много по-вероятно да пробват нещо доста по-тежко, което наистина ще им навреди, понеже правителството е грешало относно тревата, трябва да греши и за останалите наркотици.
 
Това са същите лъжи, които чуваме от нашите политици, но се надявах че само Америка има такава неразвита гледна точка към билката.
 
Трябва да отбележа, че Италия има около 60 000 затворника и е с най-пренаселените затвори в ЕС. А Щатите са били близо до 2.5 милиона затоврника през 2012. Номерата определено са нарастнали от онова време, но също така населението на Америка е много по-голямо и е нормално количеството затворници да е по-високо. Въпреки че в Италия са най-населените затвори в ЕС, тя наказва 8 пъти по-малко хора от Щатите. Не знам къде да започна обсъждането на огромното количество дупки в системата за правосъдие в САЩ, но е важно да бъде отбелязано.