Сега законът позволява износ на медицински канабис и фармацевтични продукти на негова основа, дори когато продукти от този тип не са одобрени за продажба в Гърция. Важно е препаратите с определен процент съдържание да бъдат одобрени в страните, за които се изнасят. Интересът в ЕС е огромен и се изчислява, че само през първата година индустрията на канабиса ще донесе 60 милиона евро или 1,2 милиарда евро за гръцката икономика през следващите няколко години.

Новият закон уточнява, че когато става въпрос за износ, медицинските продукти от коноп са в опаковка от максимум 30 г суха маса от растението, за да се използват само за медицински цели, независимо дали е краен продукт или суров материал за медицински и фармацевтични цели в страната вносител. За да стартират производството, заинтересованите компании трябва да отговарят на законовите изисквания, да използват семена от канабис, които отговарят на предписаните критерии ... Като цяло трябва да бъде одобрена процедурата за издаване на лиценз за производство на готови медицински продукти от канабис, транспорт и съхранение от Министерството на здравеопазването, а след това икономиката и развитието, тъй като канабисът все още е в списъка на веществата, които предизвикват пристрастяване.

Що се отнася до употребата на медицински канабис в Гърция, остават в сила старите разпоредби, които предвиждат изключителни условия, при които лекарите могат да ги предписват, но и как той може да се използва за „релаксиращи цели“. На някои места в Атина са създадени автомати, където можете да си купите канабидиол или CBD масло, което облекчава болката, има противовъзпалителен ефект, но не и психоактивен ефект, така че не причинява световъртеж.

Също така, тъй като отглеждането и производството на медицински канабис са станали законни, той е влязъл в сферата на гастрономията, така че в квартал „Екзархия“ в центъра на гръцката столица можете да си купите сувлаки и пушена риба в хляб с масло от канабис.

Атина се насочва към медицинския канабис, както е в дузина други страни от ЕС, включително Хърватия и Северна Македония, където канабисовото масло се продава в аптеките. А именно, през 2016 г. производството и отглеждането на канабис за промишлени цели беше легализирано в Гърция, а през 2017 г. за фармацевтични и медицински цели, но само този нов закон го регламентира подробно.

Американската компания Devkan от Охайо, която вече е инвестирала 12 милиона евро в отглеждането, преработката и износа на медицински и индустриален канабис в Гърция, смята, че тази област е „Калифорния на Европа“ и че Атина е действала правилно, когато е била сред първите, които създават условия не само за производство, но и за износ на коноп. По този начин, освен фармацевтичния завод, сега се очаква да започнат да работят и предприятия за преработка на текстилен канабис в северната част на Гърция, в които са инвестирани 225 милиона евро и в които ще получат работа две хиляди работници.

Много европейски компании, които използват текстилен канабис за своите продукти, сред които значителна автомобилна индустрия, се интересуват от внос на гръцки текстилен канабис. Над тридесет чуждестранни компании, предлагащи нови инвестиции в размер на 350 милиона евро, са кандидатствали за разрешение за започване на производство.

Така само през предходните няколко години, в полетата на Северна Гърция са засяти над 2000 хектара коноп и именно там ще бъдат разположени повечето насаждения, които ще се използват за производство на хартия, защото резултатите са невероятни: количеството хартия, получено от един хектар, засят с коноп само за месец, дава резултата и количеството хартия, което би се получило от четири хектара дървета, които се нуждаят от много години, за да пораснат.

Превод и редакция: Иван Христов