С напредването на възрастта, ендоканабиноидните вериги в нашия мозък започват да се забавят и стават неефективни в предотвратяването на възпаления в мозъка. Тези възпаления могат да доведат до смърт на мозъчните клетки, но точно тук се появява растението канабис, което може да предотврати това.

Оказва се, че човешкия мозък може да се нуждае от канабис за своето правилно функциониране. Ако това ви изглежда интересно, прочетете нататък.

 

Микроглиалните клетки са “първа линия” защитна система на мозъка. Те са имунни клетки, които обикалят около сивата ни материя, премахват вредните бактерии, увредените клетки и неработещите синапси.

 

Когато всичко функционира правилно, микроглиалните клетки поддържат мозъка в най-висока производителност. Когато има външна намеса, тези клетки се активират и водят до възпалителен отговор на мозъка, за да защитят жизнените части от веригата на органа. Когато хората остаряват, този етап на активиране може да остане дълго след като вече не е от полза. След като това се случи, повишеното възпаление около мозъка причинява невродегенерация, когнитивни увреждания и бързо стареене.

 

Сега, за първи път, учените започват да разбират начина, по който микрогеничните клетки сигнализират за възпалителния отговор, което може да означава нови пробиви при предотвратяването и лечението на всякакви мозъчни недостатъци. Eндоканабиноидната система на тялото играе решаваща роля.

 

Откакто стана законно учените да разследват ролята на канабиса върху мозъка, знанията за действието му са широко разпространени. Цялата ендоканабиноидна система е открита през 90-те години и изследователите все още изследват точно как функционира. Един начин, който е добре документиран, е как канабиноидните рецептори (често наричани СВ1 и СВ2) създават мозъчно-защитен противовъзпалителен ефект.

 

Неотдавнашно проучване на учените от Университета в Бон, Германия показва, че CB1 рецепторите не само позволяват на потребителите на канабис да се възползват от предимствата на канабиноидите, но и са ключът към сигнализирането на мозъка да започне възпаление, за да предотврати атака.

 

Възпалението в мозъка е автоимунен отговор. Служи като щит на жизненоважните части на мозъка, докато тялото се бори с нарушителите. Но въпреки че възпалението е естествен и здравословен феномен, то не идва без последствия.

 

Защитното състояние на възпалението има някои нежелани странични ефекти, а именно, че всъщност може да повреди някои здрави мозъчни тъкани в опит да защити други части на мозъка. Поради свързания риск, човешкото тяло може да реши кога е необходим възпалителен отговор в мозъка. Това решение се взима от CB1 рецепторът.

 

CB1 рецепторът е този, който изпраща сигнал до микроглиалните клетки да изключат възпалителния отговор. Процесът работи така: Mикроглиалните клетки се въртят около мозъка,  докато намерят сериозен проблем. След като открият външен агент, като смъртоносни бактерии, те незабавно преминават от рутинен режим във възпалителен. Докато в този режим, микроглиалните клетки продуцират ендоканабиноиди, които взаимодействат с СВ1 рецепторите - “разказвайки им за атаката и искайки инструкции”, СВ1 рецепторите отчитат ситуацията и се връщат обратно към микроглиалните клетки, когато е време да спрат възпалението и да възобновят нормалните си функции.

 

Поне така трябва да се случва процеса. Напоследък учените са открили, че мозъците на по-възрастни индивиди не генерират много ендоканабиноиди. Без връзка между ендоканабиноидите и СВ1 рецепторите, нищо не може да спре възпалителния отговор на микроглиалните клетки, които постоянно са в състояние на възпаление и следователно представляват опасност за мозъка.

 

Надеждата за по-възрастните пациенти е да се увеличи активирането на СВ1 рецепторите, въпреки липсата на ендоканабиноиди. Вече е установено, че канабисът има мощни противовъзпалителни ефекти върху много части на тялото. Това може да е вярно и за мозъка.

 

Това е надеждата на екип от изследователи от Европа и Близкия изток, които миналата година демонстрираха, че канабисът наистина може да създаде анти-стареещ ефект в мозъците на лабораторни мишки - вероятно чрез активиране на латентните СВ1 рецептори, които след това могат да сигнализират към микроглиалните клетки.

Така че бъдещето на медицината може да включва редовно предписание на канабис. Това лечебно растение е от полза за правилното функциониране на мозъка при по-възрастни пациенти.

Канабис: буквално защитава.