Ново изследване публикувано миналата седмица в Журнала по Фармакология, Биохимия и Поведение, открива, че канабисът може да намали увреждането на мозъка причинено от дълготрайната употреба на алкохол.
 
Според изследователите, "сегашното изследване има за цел да напредне с предклиничното развитие на трансдерманлната доставка на канабидиол (КНБД) за лечението на невродегенерация причинена от алкохол."
 
За изследването са използвани модели с плъхове. Те са третирани с две различни форми на канабидиол (съставка на канабиса) - едната е трансдермален гел, а другата интраперитонеално инжектиране.
 
Изследователите открили, че гелът съдържащ 5% канабидиол довел до 48.8% спад в невродегенерацията в енториналният кортекс. При втората форма резултатите били близки.
 
Изследователите казват: "Тези резултати демонстрират приложимостта на употребата на Канабидиол за лечение на невродегенерация причинена от алкохол"
 
Проучването е проведено от изследователи от Катедрата по Фармацевтични науки, Университета Кентъки и Университета Мериленд.