Твърдението на д-р Теменужка Любенова, че канабисът отключва шизофрения и води до увреждане на мозъка предизвика яростен спор в TV7. Д-р Юлиян Караджов, председател на движение "Промена", обясни, че в много страни шизофренията дори се лекува с канабис.

Консултантът в терапевтичната общност "Ново начало" Григор Михнев, не се съгласи с тази теза и отсече, че марихуаната отключва шизофрения.

"Д-р Любенова не е психиатър и тя няма право не само да лекува, но дори и да поставя диагнози в тази област. Нейното изказване, че канабисът уврежда мозъка, звучи просто абсурдно в 21 век. Аз съм чел патента, в който канабисът е патентован за използване в медицината за възстановяване на мозъка след поражения, т.е. като лекарство. Няма доза, в която той би го увредил", добави д-р Караджов. 

Според специалиста марихуаната трябва да се декриминализира и задължително да се легализира за медицински цели, защото е доказано, че помага в много случай, в които традиционните медикаменти не действат.

"Хората, които употребяват марихуана, не са като другите хора, по-бавни са, некоординирани и депресивни. Декриминализирането на тревата би била голяма грешка, защото ние не сме готови като общество за толкова драстична стъпка", отвърна Григор Михнев.

Гостите не стигнаха до консенсус и върху друг важен въпрос, който вълнува обществото отдавна – опасна ли е зависимостта към марихуаната. Д-р Караджов заяви, че не познава човек, който да е поискал да спре тревата и да не е успял, докато Григор Михнев е на мнение, че лечението на зависими към трева е дълъг и труден процес. /БЛИЦ