Д-р Уилям Айделман, който лекувал с природни лекарства, каза, че малки дози от канабис помагат на децата да овладеят емоционалните си изблици.

Лекарят поставил грешна диагноза на момчето, че имало биполярно разстройство и дефицит на вниманието, предаде БНР.

Медицинският съвет на Калифорния постанови лицензът на д-р Айделман да бъде отнет, но той обжалва решението.

В мотивите си съветът обаче не посочва, че причината е предписването на канабис, а „небрежност в грижите и лечението“, при които той не се консултирал за случая с психиатър.

Бащата на момчето отишъл при д-р Айделман през септември 2012 г., тъй като то буйствало в училище.

Лекарят препоръчал малки дози канабис. Това било разкрито, когато училищната медицинска сестра била помолена да дава на момчето курабийки с канабис по обед.

Като дете бащата на момчето имал дефицит на вниманието и биполярно разстройство и имал негативен опит от предписаните му тогава лекарства, като казал, че се чувствал като „човешко морско свинче“.

Той започнал да употребява канабис по-късно в живота си, като тя му помогнала да се успокои и да промени отношението към съпругата си, към която преди това „проявявал гняв“.

Бащата осигурил по-рано канабис за по-големия си син, който имал дефицит на вниманието и биполярно разстройство. Той твърди, че канабисът имал „положителен ефект“ и двете му деца.

Канабисът за медицински цели е законен в Калифорния от 1996 г., а по думите на д-р Айделман той предписал този лек на хиляди пациенти.