Ако аз бях стартирал бизнес, който е очевидно губещ, то тогава бих спрял да се занимавам с него. Войната срещу наркотиците се провали - защо да не бъде спряна и тя?

Както показва най-новото видео на режисьора Юджийн Джареки войната срещу наркотиците се е провалила по всеки един възможен начин. Водейки тази война е струвало на САЩ $1 трилион, като други $51 милиарда допълнително се харчат всяка година. Това е довело до 45 милиона ареста свързани с наркотици. В Америка са попаднали в затвора 2,3 милиона души - повече от всяка друга държава на планетата. До какво е довело всичко това? „Процентът на пристрастяване остава непроменен, смъртните случаи от свръхдоза са най-често срещани от всякога, а наркотиците струват все по-евтино, отколкото когато и да било.“

Докато нагласата и мненията по реформата спрямо наркотиците драстично се променя в САЩ и по целия свят, има още много какво да се направи. Повтарям призива на Юджийн към гражданите на САЩ да призоват Конгреса да премине към по-разумен законодателен подход. Това би могло да помогне да се сложи край на расовото профилиране, масовото лишаване от свобода, разбитите общности и провалилата се политика. The Smarter Centencing Act ще спести милиарди долари, които биха могли да бъдат изразходвани в посока подпомагане на хората да преодолеят наркотичните си зависимости. Тя също така ще облекчи опасната пренаселеност в затворите чрез намаляване на присъдите за ненасилствени нарушения свързани с наркотици.

Всеки ден, все повече хора се съгласяват, че войната срещу наркотиците се е провалила и подхода трябва да се промени. Както Глобалната комисия на политиката спрямо наркотиците (Global Commision on Drug Policy) подчерта, и кампании като Breaking The Taboo са илюстрирали, че е време за останалата част от света да се поучи от политиката на Португалия и Уругвай и смелата постъпка от тяхна страна, да третират наркотичната зависимост като здравен проблем, а не като криминален.

Политиците трябва да се вслушват в хората, които, както проучванията на Глобалната комисия относно политиката спрямо нарктиците показа, искат от тях да се намери нов подход. По време на нашето посещение в щатския затвор в Калифорния (Ironwood) наскоро стана ясно, че всеки един от затворниците, семействата им, пазачите и законодателите смятат, че начинът, по който се третират проблемите с наркотиците трябва да се промени.

Време е да се поговори открито за това. Време е да се приемат и да се експериментира с нови подходи. Време е да започнем да изискваме от правителствата по света да проучат внимателно доказателствата и обърнат внимание на вредата, която причиняват остарелите закони срещу наркотиците. Най-важното е, че е време да започнем да третираме проблемите свързани с наркотиците като здравен проблем, не като криминален.

Този блог пост е част от серия, произведена от The Huffington Post и Charlotte Street Films в подкрепа на Smarter Sentencing Act, който има за цел да намали прекомернните присъди на тези, осъдени за престъпления свързани с наркотици. Авторът на статията е Ричард Бренсън, основател на Virgin Group