Депутатите подкрепиха идеята с 371 гласа "за", 7 "против" и 11 "въздържали се". Така управляващите ще разрешат използването на канабис за научни изследвания, както и производството и разпространението на веществото с лечебна цел.

Документът ще бъде изпратен за подписване до президента Енрике Пеня Нието, а след това ще бъде публикуван в официалния бюлетин на правителството. С това си решение Мексико ще се присъедини към няколко американски щата и държави в Латинска Америка, които вече позволиха употребата на канабис за медицински цели.

Самият държавен глава предложи легализацията след широкото обществено обсъждане на тази мярка. Законопроектът обаче не отговаря на исканията на някои дебутати и граждански групи, които твърдят, че по-свободната употреба може да увеличи насилието, предизвикано от наркотични вещества. Според поддръжниците на идеята обаче тази стъпка е необходима, защото ще отговори на нуждата на мексиканците от алтернативно лечение.

Законопроектът упълномощава Министерството на здравеопазването да разработва правила за употреба, внос и производство на фармацевтични продукти, произведени от марихуана, включително и от тетрахидроканабинол - основната психоактивна съставка на растението. В същото време отглеждането на марихуана за медицински и научни цели няма да бъде наказуемо.

Въпреки че Пеня Нието се противопоставя на по-широкото легализиране на марихуаната, той предложи да се увеличи количеството, което законно може да бъде притежавано за лична консумация – от 5 на 28 грама. В символ на законопроекта се превърна семейство от северната част на страната, спечелило съдебна битка за лечение с марихуана на сина си с епилепсия, с надежда тежките му ежедневни пристъпи да спрат. Според бащата на детето Раул Елизалд новият закон представлява "един голям напредък" за Мексико.