Поговорката "Там, където има дим, има и огън" не е случайна и това е доказаво от поредно изследване на учените от Станфорд. Става дума за следното – съвсем буквално употребяващите марихуана се оказва, че са по-горещи в леглото – или онези, които димят, са наистина огнени, както може да се перефразира поговорката.

Изследванията не са случайни. Учените от Медицинския институт към Станфордския университет са открили връзка между употребата на марихуана и честотата на съвкупленията. До тези заключения се стигнало, след като били анализирани данни за 50 000 американци на възраст между 25 и 45 години.

Данните били събрани между 2002 г. и 2015 г. Участниците били запитани колко пъти са правили секс през последните 4 седмици и колко често са пушили марихуана през последните 12 месеца.
През предишните 4 седмици жените, които ежедневно пушели марихуана, правили секс 7,1 пъти, а представителките на нежния пол, които не употребявали марихуана през последните 12 месеца - 6 пъти. Що се отнася до мъжете, ежедневно употребявалите марихуана правили секс 6,9 пъти, а неупотребявалите - 5,6 пъти.

"Казано с други думи, употребяващите марихуана правят с около 20 на сто повече секс от неупотребяващите", заяви ръководителят на изследването д-р Майкъл Айзенбърг. То е спонсорирано от Американските центрове за контрол и превенция на болестите.

Само преди няколко дни бившият комисар на Националната баскетболна асоциация Дейвид Стърн изрази твърдото си убеждение, че лигата трябва да разреши официално на играчите да ползват марихуана за медицински цели. Това мнение защитава и неговият приемник Адам Силвър. Марихуаната в момента се явява забранено вещество съгласно програмата на НБА за борба с наркотиците. За пушенето на тревата баскетболистите са заплашени с глоба или временно спиране на състезателните права. „Ако марихуаната в момента е в процес на легализация, аз мисля, че и на спортистите трябва да бъде позволено да правят това, което правят и останалите граждани в страната”, заяви Дейвид Стърн, цитиран от Си Ен Ен.