Бургаският окръжен съд измени решението на първата инстанция, според което парализираният Васил Тончовски трябваше да влезе за 3 месеца в затвора, защото е хванат с близо 57 гр марихуана, въпреки че използва леката дрога за лечебни цели – да облекчава непоносимите болки. Тончовски прави масло от канабис, което е разрешено и напълно легално в много европейски държави.

44-годишният мъж, който остава 100% инвалид след тежка автомобилна катастрофа преди 10 години, твърди, че не може да живее без чудотворното лекарство. То го карало да се чувства добре и да приема тежката действителност, за разлика от конвенционалната медицина, която го „зомбирала“ и имала обратен ефект. След тежкия инцидент с двама загинали Тончовски успява до някаква степен да води пълноценен живот, намира си и работа.

По неговите думи всичко това се дължи на чудотворния лек. Той споделя, че не може да живее без маслото от марихуана и ще продължи да го използва, дори и да знае, че ще влезе в затвора, което би било фатално за човек в неговото състояние.

„Тончовски е инвалид и принудителното му въвеждане в затвор би изправило пред нови предизвикателства както него, така и хората свързани с това наказание. Районният съд е приел наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, но не е отчел всички тях и необосновано е извел по-голяма значимост на количеството, вида и стойността наркотично вещество. В този смисъл има многобройни решения на съдилищата, които при сходно количество, качество и стойност на наркотичното вещество, в съчетание с внимателен прочит на фактическите обстоятелства на деянието и лични характеристики на дееца, е прието наличието на маловажен случай“, посочва съдът.

Окръжните магистрати в Бургас създават истински прецедент „Тончовски“, след като приемат доводите на защитата и определят случая за маловажен заради ниската обществена опасност на деянието и на дееца. За пръв път български съд приема подобно количество за маловажно.

Магистратите обаче отчитат физическото състояние на Тончовски, който трудно може да се обслужва сам. Затова състав на Окръжния съд изменя решението на колегите си от 3-месеца затвор на 1 000 лв. глоба.

„Преценката дали едно деяние представлява маловажен случай следва да се извършва след комплексна оценка на обстоятелствата, свързани с обективната страна на стореното, на личността на дееца, начина на извършване на деянието, които са от значение за степента на обществената опасност и моралната укоримост на извършеното. Няма спор по делото, че намереното количество наркотик, близо 57 гр марихуана, само по себе си не може да обоснове маловажен случай. Но и обратното не следва да се надценява от съда. Тончовски е на средна възраст, претърпял тежка злополука, довела до инвалидзирането му. Последиците от злополуката се отразили и на психическото му състояние. Личното му решение и действия да употребява марихуана под предлога, че му помага в общото състояние, не могат да бъдат адмирирани, точно обратното, следва да носи отговорност за тези си действия. Но от друга страна, по този начин укрепил психиката си и тя му действа като заместител на психотропни лекарства, които приемал преди това. Той не е осъждан за деяния свързани с наркотични вещества“, мотивират решението си магистратите.

Адвокатът на Тончовски – Радослав Николов изрази надежда, че това ще бъде крачка към промяна в закона, която да даде шанс на хиляди тежко болни да облекчават болките си с медицинска марихуана.

„Решението на съда е абсолютно справедливо! То е изключително важно не толкова за мен и за Тончовски, колкото за хилядите онкоболни и инвалиди в България, които използват това лекарство за нуждите си. Въпросът трябва да бъде решен кардинално от законодателя, както във всички нормални държави, а не с прецеденти. Или трябва да се разреши употребата общо, за всички, или да се измисли някакъв разрешителен режим за хора с проблемите на Тончовски. Тук не говоря за трева в чистия й вид, а за разрешително за масло от марихуана, например. Ако той можеше да си закупи законно такова лекарство от аптеката, нямаше да му се налага да го произвежда сам нелегално“, заяви за Флагман.бг адвокат Радослав Николов.

Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.