44-годишният инвалид Васил Тончовски, претърпял тежка катастрофа през 2009 г. и останал парализиран след нея, влиза в затвора за 3 месеца, защото облекчавал страшните си болки с масло от марихуана. Той бе задържан в караваната му миналото лято с 50 грама от „наркотика”.

Делото срещу Васил приключи вчера в Бургас с осъдителна присъда, но то се превръща в прецедент, защото е на границата между закона и морала.

От една страна съдът е с вързани от съществуващото законодателство ръце, тъй като при оневинителна присъда може да се даде начало на опасна практика при реалните престъпници и разпространители на наркотици.

От друга 3-месечната присъда на Тончовски на практика за него се равнява на смъртна такава, защото той е 100-процентов инвалид, който не може да се грижи сам за себе си. А спре ли маслото от коноп се връщат и страшните болки.

„Това лекарство е моето всичко, моята вода и аз не мога без него. Не съжалявам, че съм се снабдявал с марихуаната, въпреки че знам, че съм извършил престъпление според закона. Маслото е единственото, което ми помага”, заяви самият Тончовски.

Делото демонстрира видно, че официалната информация за медицинските свойства на конопа са до голяма степен непознати от лекари и експерти, които според адвокатът на Васил – Радослав Николов – „са представители на консервативното течение в медицината и не са достатъчно добре подготвени да отговорят адекватно на въпросите, които се нуждаят от отговор”, съобщава „Флагман”.

За съжаление случаят на Тончовски не е единичен в страната. Той обаче е първият, на който се дава сериозна гласност както от местни, така и от национални медии. Всъщност 3-месечната присъда засега не е окончателна и може да се обжалва в 15-дневен срок пред Бургаски окръжен съд. Проблемът обаче е, че законодателството в страната е категорично, поне засега – марихуаната е нелегална и класифицирана като „опасен наркотик” и всеки, който притежава от нея подлежи на наказателна отговорност, независимо от причината, за която я ползва.

В правилната посока: Франция обмисля да „експериментира” с медицински канабис

За разлика от България много страни в Европа и света работят в посока легализация или вече напълно са легализирали растението. Както Коноп.бг съобщи преди дни, Франция е одобрила 2-годишен експериментален период, по време на който медицинска марихуана ще може да се продава в аптеките и да бъде предписвана от лекари.

Очаквайте продължение!