Представете си, ако имаше строителен материал, който е енергийно ефективен, нетоксичен и устойчив на мухъл, огън и насекоми. Материал с, може би, по-висока температурна устойчивост от бетона, нещо което все още се изучава. Единственият проблем? Базата за направата на конопобетон е коноп, който идва от растението Канабис Сатива – същото, което произвежда марихуана, която е незаконно вещество. Заради това, отглеждането на коноп за индустриални цели е нелегално.


Все пак, конопобетонът (смес от коноп, вар и вода) се използва до някаква степен в строежи в Америка. Една от компаниите, които работят с конопобетон е Хемп Текнолъджис, компания от Северна Каролина, която е непреклонна относно предимствата на строенето с конопобетон. Те са построили домове от коноп на Хавайските острови, Тексас, Айдахо и Северна Каролина, където в момента работят върху проект наречен “NauHaus”.

Hempcrete | Hemp Concrete | Hempitecture Inc.

Из много държави в Европа се е разпространила употребата на коноп за строителни цели. ”Започнахме преди около три години и търсехме устойчиви строителни материали", казва съсобственикът на Хемп Текнолъджис Дейвид Мадера. "Партньорът ми Грег Флавал беше в Европа, откри конопобетона и така обиколихме цяла Европа, за да видим всичко, което беше постигнато в Обединеното Кралство, Франция, Белгия и Швейцария. Проведохме първия си семинар през 2009 година и това се оказа най-важното за популяризирането на материала.”

След като виждат, че конопобетонът е по-издръжлив и ефикасен строителен материал, някои го нарочват като портален продукт. Хората, които стоят зад проекта Tradical Hempcrete в Обединеното Кралство използват техния продукт за създаването на  въглерод-отрицателен материал за топлинна изолация на стени. Конопобетонът може да се използва за всичко от покриви, през подове, до стени. Създателите на сайта HempTraders.com, базиран в Карсън, Калифорния, дистрибутори на „фини продукти от коноп” , продават Конопени дъски. Това е фибродъска със средна плътност, направена 100% от конопени влакна и може да се използва за направата на природосъобразно обзавеждане, плотове, стени и рафтове.

New Hempcrete Wall Technique Cuts Drying Time in Half — HempBuild Magazine

Имайки пред вид забраната за отглеждане на коноп с индустриални цели в Съединените Щати, екологичната и рентабилна – ако беше легална – употреба на конопа за строежи, ще остане все още малко усложнена. Хемп Текнолъджис имат специална секция в сайта си, посветена на объркващата история на законите на Америка за конопа, може би, защото разбират мястото си в развитието на беседата, че конопът не е просто „дрога”, а един неизползван или недостатъчно използван ресурс.  

Building With Hempcrete 101 • Insteading