(Мег Сандърс инспектира сушаща се маса канабис от нейния собствен grow house в Денвър, Колорадо. Жителите на града, които не притежават фирми с лиценз за продажбата на канабис имат право да отглеждат до шест растения всеки или 12 растения на домакинство.)

В скорошно запитване, проведено месец след разрешението на продажбата и за немедицински цели в Колорадо, се забелязва солидна подкрепа към експеримента с легализацията.

58% от запитаните подкрепят легализацията, докато 38% не са съгласни, съобщава запитването. Подкрепата е по-изразена сега в сравнение с 54% от преди шест месеца и 55% от гласувалите в полза на закона ноември 2012 г.

Друг важен момент от запитването се оказва констатацията, че от август месец миналата година бройката от 51% от хората, които и тогава си признават, че са употребявали канабис си остава същата и до днес, както и бройката от 47%, които твърдят, че не са пробвали досега.

Едва 10% от запитаните си признават, че са пробвали канабис в месеца след легализацията. Това е значително по-малко в сравнение с установените 22.7% употребяващи абитуриенти в края на 2013г. Пенсионираният Върховен съдия и поддръжник на легализацията Джеймс Грей намира това за изненада. Той е очаквал да се появи лек ръст в употребата сред младите, но това статистиката показва, че на практика не се е случило.

Една от причините да няма ръст в употребата е фактът, че разпространението така или иначе е било широко и преди легализацията. Грей дава за пример и Португалия, където следствие на премахването на забраната за всички наркотици преди 10 години се забелязва значителен спад в употребата на всички, до преди това, забранени вещества.

Премахването на забраната, както и в класическия пример със забранения плод, премахва и любопитството да се опитват нови, а в много случаи и вредни неща.