В мароканският парламент е проведено изслушване по темата за индустриалните и медицински приложения на конопа. Дискусиите, които са стартирани от една от основните политически партии в страната, са първите стъпки към проектозакон, който цели легализиране статута на растението.

Организатор на изслушването, Партията на автентичността и модерността, накратко (ПАМ), разглежда финансовата страна от отглеждането на конопа. Членове на ПАМ твърдят, че за фермерите, особено дребните производители, легализацията ще даде положителен резултат следствие на милионите мароканци в региона, които разчитат на обработването на някаква култура, за да изкарат прехраната си.

„Ние не се стремим към легализиране продукция на наркотици, а по-скоро да потърсим възможни медицински и индустриални приложения на растението, както и да създадем алтернативна икономика в региона,“ заяви Милуда Хазиб, главен представител на парламентарната делегация.

В дебата са включени свидетелски показания от страна на Швейцария затова как се отглежда конопа за индустриални и медицински цели. Установяването на контрол и правоприлагането са били теми, основно дебатирани като ПАМ основно се стреми към това да се позволи на фермерите да продават продукцията си на правителството вместо на наркотрафикантите.

„Политиката за сигурност не решава сегашните проблеми, защото те са както икономически, така и социални, а ПАМ се стреми към правдоподобна алтернатива,“ Мехди Бенсаид (ПАМ). „Ние смятаме, че тази култура може да се превърне във важен икономически ресурс за Мароко и жителите на региона.“

Цел на партията е да убеди други политически партии да подкрепят законодателство следващата година, което ще легализира конопа.

Нелегалното отглеждане на коноп годишно достига 10 % от икономиката на Мароко с продажби от над $10 милиарда, според Мароканската мрежа за индустриално и медицинско приложение на марихуана.

Легализиране отглеждането може да даде тласък на износа на продукти от марихуана, като лекарства и текстилни изделия в страна, която се стреми да намали бюджетния си дефицит от 23 на сто от брутния си вътрешен продукт.

Според ООН, Мароко е отговорен за 42 % от световното предлагане на марихуана. Канабис ферми се намират главно в северната част на страната, в планината Риф. Районът е и един от на най-бедните в страната, където БВП на глава от населението е 50 % от средния за страната.

Според службата на ООН по наркотиците и престъпността властите в Мароко водят тежка битка в кампанията си срещу конопа в страната, намалявайки засадените площи с 47,000 хектара през 2010 г. от 137,000 хектара през 2003 г.,