Въпрос на време е хората по земята да си припомнят полезните свойства на растението канабис.

Ето един кратък списък с държави, където употребата на древното растение не е по-различна от употребата на чай, тютюн или алкохол.

Те са подредени по 1) легалност, 2) наличност и 3) свобода на изразяване.

25. Северна Корея

Няма да повярвате, но растението канабис не е класифицирано като наркотик нито е регулирано от Северно Корейското правителство, а страната е пълна със свободно растящи билки. Смята се, че пушенето на канабис не е табу, но въпреки това, страната остава на последно място, не заради хората там, а заради нейното, противоречиво по други въпроси, правителство.

24. Естония


В Естония хората обичат домашно отгледана билка, така че това е мястото за вас, ако предпочитате да си купите домашен продукт. За жалост, притежанието на малки количества се счита за нарушение.

23. Бразилия


В Бразилия канабисът е технически нелегален, но е толериран на много места и движението за легализация се е разрастнало стабилно. Публична тайна е, че може да закупите канабис на повечето плажове, барове и клубове, но трябва да внимавате къде го употребявате.


22. Непал

Марихуаната и нейните производни, наречени още Хашиш или Бханг, са широко разпространени в Непал и често са част от религиозни събития. На туристите посещаващи Катманду, задължително ще бъде предложен хашиш, но конопът не е технически легален, затова ще трябва да почерпите полицията, ако случайно ви забележат да пушите цигара.


21. Коста Рика

В Коста Рика канабисът е забранен, но е много лесно да се намери и се толерира от жителите на страната. Все пак, кой не би запалил цигара на плажа?

20. Германия

Законите за марихуаната в Германия са объркващи, защото не са стандартизирани. От 1994 насам е легално да се носят малки количества в повечето области. В северните градове - Хамбург и Берлин, хората си пушат на открито и има обсъждания за създаването на канабис кафета, като тези в Амстердам.


19. САЩ


Конопът е вече легален в два щата - Колорадо и Вашингтон - и се очаква да стане легален и в много други, особено след като 58% от американците подкрепят легализацията. Въпреки това, той остава нелегален в по-голямата част от страната.


18. Аржентина

През 2009 г. аржентинското превителство отсъди, че е НЕКОНСТУТИЦИОННО да се осъжда персоналната употреба на канабис, но въпреки това той не е декриминализиран. Голяма част от канабиса в Аржентина е нелегално внасян от Парагвай, но има и много хора, които отглеждат сами за себе си.


17. Мексико

През 2009 година, Мексико декриминализира притежанието на до 5 грама канабис и не трябва да бивате заловени с повече, защото ще трябва да оставите голям бакшиш. Климатът в Мексико е прекрасен за отглеждането на канабис и определена част от него е наистина доста добър.

16. Белгия


Притежанието на до 5 грама канабис от възрастни се толерира. Намирането на билката в Белгия се смята за доста лесно и достъпно в големите градове, включително Брюксел, Антверп и Лювиен.

15. Канада

Легалният статус на конопа в Канада е леко мъглив, така че внимавайте. Въпреки това, може да намерите от билката в цялата страна. Ванкувър е известен като канабис столицата на Канада и има силна активистка история, която включва BC Marijuana Party.


14. Индия

Въпреки, че е технически нелегално да се притежава, всичко е наред в Индия: канабисът се използва като част от Хинду ритуалите, расте навсякъде и се продава в магазини под името бханг. Също така се смята, че билката произхожда северозападно от Хималаите.


13. Перу


Притежанието на до 8 грама канабис е декриминализирано. Смята се, че е доста лесно да се намери качествен коноп в Лима. Освен това, няма ли да бъде уникално да видите Мачу Пикчу.

12. Колумбия

През 2010 година Колумбия декриминализира притежанието на до 20 грама марихуана, но тя остава нелегална за отглеждане и продажба. Колумбийските растения отгледани навън се смятат за добро качество и има много видове. Също така, цената е доста добра.

11. Чехия

През 2010 година чешкото правителство декриминализира притежанието на до 15 грама канабис за лична употреба. Прага е Европейския лидер по пушене на канабис и явно може да попитате всеки барман за джойнт.

10. Хърватия

Започвайки през 2014 г. марихуаната е декриминализирана за лична употреба, но все още не може да се отглежда и продава.

9. Чили

През 2007 година чилийското правителство декриминализира марихуаната за лична употреба. Може да си намерите от билката по плажове, барове и други публични места.

8. Ямайка

Култивацията и употребата са реално забранени, но канабисът се асоциира със страната от доста време насам и доста често се продава на публични места. Въпреки обърканият статус на растението, в страната има "ганджа" турове, където можете да "изпушите толкова много ганджа, че чак да говорите със самия Боб Марли."

7. Еквадор

Притежанието на до 20 грама за лична употреба е декриминализирано. Станата е доста известна за своето биоразнообразие и точно там Чарлз Дарвин измисля теорията на еволюцията - пък и кой знае, какво му е помогнало да го направи :)

6. Австралия

Канабисът е декриминализиран в няколко части на Австралия, но прилагането на закона зависи от щат на щат. Страната е доста известна със своите пушачи и се вярва, че там расте най-потентния "outdoor" на света.

5. Португалия

Страната декриминализира употребата на каквито и да е наркотици за лична употреба още през 2001 година, вместо да арестува хората и да ги праща в затворите, тя ги третира като наркозависими, които се нуждаят от медицинска помощ.

4. Швейцария

В Швейцария има сравнително добри закони към билката. Там е легално да се отглеждат до 4 растения в определени региони. Страната е уникално красива и известна със своето сирене и шоколад - като и двата продукта имат доста засилен вкус след една цигара.

3. Холандия

Канабисът се смята за декриминализиран. Амстердам е световно известен със своите кафенета, които продават канабис, така че намирането не е проблем.

2. Испания

Испания декриминализира притежанието на до 5 растения за лична употреба и е разрешила създаването на канабис клубове. Страната е известна като рожденното място на Салвадор Дали и Барселона притежава уникална архитектура, така че това е определено едно прекрасно място за екскурзия.

1. Уругвай

Конопът е вече легален в Уругвай, но страната сега се бори за уникален закон, който ще даде на правителството пълен контрол над цялата индустрия свързана с билката. Правителството се надява да накара нарко-трафикантите да напуснат пазара, като започне да продава един грам коноп за 1 долар, което автоматично ще напарави уругвайския канабис най-евтиния в целия свят.

Уругвай стана първата страна в света, която РЕ-легализира канабиса

А къде се намира нашата мила България в цялото това уравнение? 2015-та година:
1. Обвинения за баба и дядо, тъкали черга от канабис
2. Баба с пенсия 130 лева ще трябва да плати глоба от 1000 лева