Пушачите не само спасяват дробовете си, когато заменят тютюна с канабис, те също така предотвратяват възможноста да се разболеят от рак, според ново изследване, проведено в Япония.

Публикувано миналата година в националния научен вестник J-STAGE, проучването показва, че химикалите в конопа спират дейноста на ензим свързан с рака - специфично рака причинен от тютюношушене. КБД (канабидиол), КБДВ (канабидиварин) и ТХК (тетрахидроканабинол) са ефективни в борбата с рак, но от трите - КБД е най-ефективен.

Учените стигат до извода, че съставкити на растението могат да бъдат полезни в лечението на рак: 

"Оказва се, че КБД и другите канабиноиди, които са ефективни в потискането на дейността на CYP1A1, могат да бъдат полезни в противораковата химиотерапия."

Ензимът CYP1A1 се намира в белите дробове и черния дроб в ниски количества, но производство му в големи количества е страничен ефект на тютюнопушенето. Ензимът също така е отговорен за производството на различни канцерогенни агенти, включително бензопирин.

Докато японският екип е първият, който доказва, че билката има ефекти върху дейноста на CPY1A1, те не са първите, които предлагат употребата на канабис за лечение на рак.

Химикали като ТХК и КБД играят много важна роля в леченията на ракови заболявания и това е доказано от много изследвания, които са идентифицирали способността на канабиноидите директно да убиват ракови клетки.

Едно от тези изследвания бе публикувано през 2008 г. от учени в университета Харвард, които тествали ТХК върху мишки с рак на белия дроб. След 28 дни лечение, те забелязали 50% спад в туморния растеж и 60% намаляване на раковите лезии.

Въпреки голямото количество доказателства от животински и други изследвания, човешки изпитания още не са проведени.

Проучването е финансирано от Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологията на Япония (MEXT) и е част от проекта 'Academic Frontier'.

Пушенето не е единственият начин за извличане на ползи от канабиса и дори не е препоръчително.

Прочетете за другите Начини за употреба на канабис.

Още по темата: Канабисът може да намали употребата на тютюн