Ново изследване проведено в центъра по мозъчно здраве към Тексаския Университет, разкрива как нивата на тетрахидроканабинол (ТХК - активната психоактивна съставка в конопеното растение, която предизвиква приповдигнато настроение) директно повлияват начина, по който мозакът усвоява кислорода.

Д-р Франческа Филби, директор по когнитивни невронауки и завеждаща изследването, обяснява как честата употреба на канабис може да доведе до по-високо ниво на приток на кръв в мозъка, което е свързано с усвояването на повече кислород. Освен това, изследванията показват, че скоростта с която се усвоява кислородът в мозъка е по-висока при употребата на коноп.

Докато вече е установено, че тетрахидроканабинолът успокоява кръвоносните съдове и променя притока на кръв в мозъка, изследването е фокусирано върху продължителната употреба на съставката.

"В момента конопът е най-широко разпространената забранена субстанция. След като започва повсеместна легализация, разбирането на неврофизиологичните промени и ефектът на билката върху здравето и продуктивността стават все по-релевантни", споделя д-р Филби.