Правителството на Южна Африка е обещало, че ще разследва медицинските свойства на конопа, след като член на парламента направи сърдечно изявление миналата седмица.

Марио Ориани-Амброзини, член на Партия на свободата „Инката“ и оцелял след рак на белия дроб, казва на своите колеги политици, че той е нямало да бъде жив, ако не е използвал алтернативни методи за лечение - по-специфично канабис.

"Аз трябваше да съм умрял преди много време, сега съм тук, защото имах куража да прибегна до нелегално лечение в Италия и Южна Африка, под формата на коноп, канабис или марихуана." казва той.

"Ако не го бях направил, щяха да ме 'лекуват' с морфин и аз нямаше да съм в състояние да си говоря с вас, господин Президент."

Ориани-Амброзини скоро ще представи ясен законопроект, който има за цел да легализира употребата на канабис за медицински и индустриални цели. Според него всички доктори трябва да могат да предписват коноп на пациентите, които се нуждаят от него.

"Няма рационален аргумент, който да лишава нуждаещите се, като мен, от билката." политикът продължи: "Това е престъпление срещу човечеството."

Депутатът също обясни, че канабисът ще доведе до големи приходи в хазната на държавата.

След искрената реч на Ориани-Амброзини, член на кабинета - Линдаве Сисилу - говори от името на здравния министър и обеща, че ще разгледа научните доказателства.

"Докато изнасяхте вашата реч, аз имах разговор със здравния министър и той индикира, че много внимателно ще проследим дискусиите и изследванията проведени по целия свят и ще обсъдим потенциала на декриминализацията на медицинския коноп. Ние сме грижовно общество."

"Трогнат съм да видя човек, с който съм работил и познавам повече от 20 години. Заръчал съм на здравния министър да разгледа обстойно темата." каза президентът на Южна Африка - Яков Зума.

Растението канабис не е разпознато като лекарство в Южна Африка, но учени от много други страни са отделили десетилетия в изследването на неговия потенциал за лечението на множество заболявания, включително различни форми на рак.