Между алкохола и седем вида онкологични заболявания има пряка връзка и дори хората, които консумират малко или умерено са в риск, твърди нов метаанализ, публикуван в британския журнал за зависимости "Addiction".

Анализът сравнява резултатите от различни проучвания от последните 10 години, провеждани от Световния фонд и Международната агенция за изследвания в сферата на онкологията, както и от Световната здравна организация и други авторитетни институции. В последствие докладът е сверен и одобрен от самите тях като надежден и убедителен, пише "Гардиън".

Обобщението показва, че алкохолът е доказано високорисков фактор за рак на мезофаринкса, ларинкса и хранопровода, на черния дроб, на дебелото черво и на ректума, както и на млечните жлези (при жените). В момента се проучва също и дали има връзката с рака на кожата, на простата и на панкреаса.

Заключенията на учените, провели метаанализа, са, че алкохолът не е само връзка между онкологичните случаи в статистиката от последните 10 години, но на него трябва да се гледа като на един от основните фактори за мутирането на клетките. Закономерно, най-голям риск има при най-редовните консуматори на алкохол, но негативни ефекти се наблюдават и при хората, които пият по-малко или умерено. Вредата е още по-голяма, когато пиенето е съчетано с пушене. Тази комбинация заедно с лоша устна хигиена е от основните причини за един от най-тежките и смъртоносни видове рак - ракът на устната кухина.

Според световната статистика алкохолът се свързва с половин милиона смъртни случаи от злокачествени заболявания през 2012 г. Това са 5.8% от всички починали онкоболни хора за годината.

Положително откритие в анализа е, че хората, които успеят да спрат пиенето, доказано намаляват риска и дори дават заден ход на щетите по ларинкса и черния дроб. С изследването обаче се разбива и един популярен и любим за някои мит - това, че "една чашка" на ден предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Или поне не са намерени доказателства в подкрепа на твърдението.

Анализаторите препоръчват правителствата и здравните служби по света да вземат мерки - например чрез анти-алкохолни кампании или намаляване на препоръчителното количество на ден за населението. Такава мярка предприе Великобритания в началото на тази година, като намали препоръчителното количество бира на седмица от 11 на 7 халби. Аргументите за това дойдоха от проучване на Британската здравна служба, което също доказа връзката между употребата на алкохол и злокачествените образувания.

За любителите на чашката, здравните експерти подсказват, че могат да си позволят един или два дни на по-стабилна почерпка през седмицата, ако в останалите дни си дават почивка и избягват изцяло алкохола.