Той ни спаси от глад през войната, но сега е забранен, жалва се Борис Сиделников

Душата на Борис пее, започне ли да обработва конопените влакна. Той е единственият жител на село Росош, Воронежка област, където от векове са се плели цървули и са се шили дрехи от коноп, съхранил тайните на този занаят.

Само заради гости вади от неприкосновените си запаси – няколко чилета коноп, който пази вече 15 години, и показва как се плетат прочутите конопени цървули. “Сега конопът, който ни хранеше от векове, е забранен от закона, оплаква се той. А растеше конопът тука във всеки двор. И благодарение на него през войната не умряхме от глад. Братята ми и сестрите ми, всички, ходехме с конопени цървули, от него тъчахме платно за ризи, поли и панталони. Оставаше и за продан. Така успявахме да вържем двата края - спомня си майсторът. Конопените стъбла се киснат най-напред във вода, след това се разчесват със специални гребени. Получава се тънка нишка, която после се тъче или плете.

В онези години обаче никой не е подозирал за наркотичните свойства на това растение. Затова и сега е забранено да се сее – заради наркоманите, за да не го използват.

“Цървулите се плетат само за 2-3 дни, но ако плетенето е съпроводено с песен. В тези цървули ние ходехме и лете, и зиме, а сега ги плета само ако ми ги поръчат от някой музей или пък туристи искат” – с тъга в гласа споделя майсторът.