Нови доказателства показват, че β-кариофилен, терпен съдържан и в канабиса, може да бъде ефективен за третиране на безпокойство и депресия.

Бета-кариофилен присъства в различни растения, включително розмарин, хмел, черен пипер и канабис. Както повечето терпени, β-кариофилен допринася за уникален аромат, свързан по-специално с аромата на етеричните масла.

През 2008 г., германски учени откриват, че β-кариофилен действа също като канабиноид като се свързва чрез CB2 рецептора в организма.

Въпреки че някои съединения като ТХК активират двете канабиноидни пътеки - СВ1 и СВ2 рецепторите - β-кариофилен е насочен към СВ2 рецептора, който не произвежда психоактивен ефект.

Друго проучване, проведено с опитни мишки показва, че β-кариофилен може да бъде полезен при лечение на безпокойство и депресия. Резултатите са публикувани онлайн в списание Физиология и поведение.

„Настоящето изследване ясно показа анксиолитичен и антидепресантен ефект на β-кариофилен чрез основния си механизъм в СВ2 рецептора при гризачите“, пишат авторите, екип от учени от Университета в Обединените арабски емирства.

„Резултатите също подкрепят участието на СВ2 рецептора в регулацията на емоционалното поведение и предполагат, че този рецептор може да бъде съответната терапевтична цел за третиране на безпокойство и депресивни разстройства.“

От друга страна, СВ1 рецепторите, които са по-широко разпръснати в мозъка, са известни да упражняват „двуфазен“ ефект, когато става въпрос за безпокойство и депресия. Изследванията показват, че канабиноиди, които са насочени към СВ1 рецепторите могат да помогнат при ниски дози, докато високите дози в някои случаи могат да имат обратен ефект.

По-доброто опознаване на свойствата на β-кариофилен могат да дадат обяснение защо употребяващите канабис често цитират облекчение от тревожност и депресия като най-често търсен ефект от консумацията на билката.

Според доклад от 2013 г. в Тенденции във фармакологичните науки, „епидемиологични проучвания са показали, че най-често срещаната самостоятелно посочвана причина за употребата на канабис се корени в способността му да облекчи от чувството на стрес, напрежение и безпокойство.“