Когато в Колорадо решиха да легализират употребата на канабис за лични цели, всички очакваха приходите в такси да се увеличат. Но това, което никой не очакваше тогава, бе да се генерират толкова много приходи, че част от тях да трябва да бъдат върнати на данъкоплатците.
 
Според поправка от 1992 в конституцията на Колорадо, когато щатът получи повече от очакваното в дадена индустрия, той трябва да върне разликата на хората. Когато първоначално легализираха канабиса, управниците недооцениха възможностите на билката и пресметнаха по-малко приходи. Сега те ще трябва да намерят начин да върнат около $50 милиона на жителите на щата.
 
 
Особено забавно в ситуацията е как политиците, получаващи своите заплати от същите граждани генерирали приходите, реагират на новините. Нито една политическа партия иска да даде парите обратно, а законодателите в момента работят по проектозакон, който да разреши запазването на тези свръх приходи в хазната. За жалост, явно това е единствения начин за обединяване на политическите партии.
 
В България употребата на канабис за медицински цели е все още забранена, а какво въобще да говорим за рекреативното ползване на билката. Държавата лишава себе си от стабилен приход като лишава свойте граждани от право на избор. В същото време млади граждани се задържат по паркове и градини с по една свита цигара, баби и дядовци биват осъждани да плащат глоби 10 пъти по-големи от пенсиите им, а болни хора стават престъпници решавайки да се лекуват, както преценят за добре.
 
Какво ли ще се случи, ако на нашите държавници им се наложи да връщат пари на данъкоплатците? Коментарът май е излишен...

Легален канабис = 200 милиона от такси за 18 месеца