Синтетичната марихуана, или "дизайнерска трева", няма нищо общо с растението канабис. Тя е легална и лесно достъпна за всеки. Колкото е трудно едно дете да си вземе цигари, толкова е трудно да си набави синтетична марихуана.

Също както съставките, заплахата за здравето след употреба на синтетична марихуана е неизвестна.

"Канабисът, открит в природата, се използва за медицински и лични причини от хиляди години насам" казва д-р Джеф Лапойнт, главен токсиколог в Университета в Ню Йорк. "Разбира се, като всяко едно нещо (хамбургери, алкохол, шоколад) някои хора прекаляват с употребата, но никой не се е разболял." - страничните ефекти от прекомерна употреба на канабис (истински) са остър глад или сънливост.

K2, Spice, XXX, Kings или тамян са имената на няколко вида синтетична марихуана. На вид приличат на суха маса от растението канабис, но реално са химично синтезирани в лаборатория.

Зачестяват и случаите на хора изпитващи пристъпи, проблеми със сърцето, треска, дехидратация и психотични епизоди след употребата на синтетична марихуана. За разлика от истинския натурален канабис, синтетичното производно е отнело живота на много хора.

Синтетичната марихуана се разпространява от 2004 г. насам като ароматизатор, прикрито като смес от билки и подправки. Продава се за около 40 лева за опаковка от 3 грама - долу горе на цената на истинското растение.

Производителите на синтетичната марихуана могат да създадат стотици различни версии на съставките. Дори съставките да бъдат забранени в държавата, в която се продават, след малка намеса в лабораторията те вече не са същите - т.е. отново са легални.

За да бъдат винаги една крачка пред закона, производителите на синтетична марихуана постоянно модифицират съставките. В опаковките със сместа понякога се откриват торове, потентни аналгетици или ароматизатори.

На повечето пакети с големи букви пише "Забранена употребата от хора", но все пак се продава на хора. Също така липсва производител и страна на произход. Интересно е как е забранено да се отглежда канабис за лична употреба, а в същото време е разрешено да се купува синтетична марихуана?

Представете си, че забранят отглеждането на домати в домашни условия. И ако искаме да ядем такива, трябва да си ги купим от пазара. Но доматите от пазара да не бъдат натурални, а синтетични (реално в повечето случай те са генно модифицирани - ГМО).

Ситуацията с канабиса и синтетичната марихуана е същата - купуването на химия е разрешено, отглеждането на природата е забранено. Каква е логиката?

В крайна сметка ако приемате синтетична марихуана, вие реално не знаете какво употребявате, както и не знаете, какво ще получите - дали релаксиращ отпускащ ефект или мозъчна травма.