Медицинската марихуана се използва отдавна от пациенти, страдащи от мигрена, за подобряване на състоянието им. Сега обаче става категорично ясно за науката, че тя може действително да се използва за намаляване на мигренозните пристъпи при пациентите, се пише в последния брой на journal Pharmacotherapy.
 
Твърдението е на база проучване на екип от Университета на Колордо, САЩ, в което участват 121 доброволци, страдащи от мигрена. От резултатите му става ясно, че честотата на мигренозните пристъпи при пациентите, използващи медицинска марихуана, пада от 10,4 на 4,6% месечно, което се  приема за клинично и статистически значимо число.
 
103 от доброволците споделят, че честотата на мигренозните пристъпи при тях намаляват. Едва при 15 души не се отчита промяна, а при 3 се регистрира увеличаване на пристъпното главоболие за същия период от време.
 
Изключителен факт е, че при някои оплакващи се от 15 пристъпа месечно обичайно, те падат на един два месечно, споделя един от авторите на проучването Даниел Райн.
 
Изследователският екип установява още, че въздействието на марихуаната срещу главоболието настъпва по-бързо, когато тя се приема чрез инхалиране, отколкото под друга форма.

На този етап екипът не е наясно по какъв начин точно канабисът подобрява мигрената. При други изследвания неотдавна учените откриха връзка между мигрената и дефицит на ендоканабиноидната система в организма на засегнати, което обяснява действието на марихуаната.
 
Ендоканабиноидната система е невромодулаторна система, съставена от канабиноидни рецептори. Те се намират в определени мозъчни структури и периферни тъкани, както и в техните лиганди.
 
Ендоканабиноидната система има значение за регулацията на енергийното равновесие в организма, апетита, храносмилането, обмяната на въглехидратите и мазнините и натрупването на мастна тъкан, като още и на настроението, координацията на движенията. Има връзка за моделирането на  хранителното поведение, както и за някои зависимости като никотиновата.
 
Предстои да се прецизира ролята на серотонина и канабиноидите за възникването на мигренозните пристъпи от учените.