Думата кеф, произнасяна също киф, на разговорен арабски означава удоволствие. На пръв поглед нищо необичайно, но някога чудили ли сте се как се наричат онези малки, лепкави кристали, които покриват съцветията на канабиса?

Любителите на конопа вероятно ще приемат с голямо удоволствие факта, че названието на тези кристалчета е kief (кеф, киф).

Просто казано, кефът (известен също като цветния прашец) се отнася до смолистите жлези, съдържащи терпени и канабиноиди, които правят канабиса толкова уникален.

Докато kief се отнася по-специално до образуваната кристална формация на върха на растението, самото вещество е само една част от това, което се нарича трихома или „коса.“

Много различни растения и водорасли имат външни трихоми за специфични еволюционни цели. Например, някои месоядни растения разчитат на лепкавите трихоми за улавяне на плячката си. Други растения, като канабиса, ги използват като средство за възпиране на тревопасните животни.

Трихомите на растението канабис пазят срещу гладни тревопасни животни, като произвеждат силен психоактивен ефект, теоретично дезориентиращ животното и предпазвайки останалата част от себе си от изяждане. Силният и лесно доловим мирис на смолата привлича също опрашващи насекоми и хищници, които биха могли да предпазят растението от тревопасно население.

Извличане на киф

Обикновено киф се събира на едно място при използването на трикамерен грайндер. Ако принадлежността е с по-малко разделящи се части кифа обикновено залепва за грайндера.

Събраният киф е вид екстракция и е с висока концентрация на терпени и канабиноиди. За да се събере достатъчно количество обаче е необходимо доста време. Може би затова накрая са решили да му дадат това название, толкова много чакане, няма как накрая да не е с голям кеф дегустацията.