Реформаторска група за наркотици разтърси правителството твърдейки, че канабисът няма медицинска употреба, като същевременно позволява износа му в чужбина. Това настъпи след като ООН разкри, че Обединеното кралство е най-големият производител и износител на медицински канабис в света.

Докладът на Международния борд за контрол върху наркотиците на ООН, който включва данни от правителства по цял свят, показва, че през 2016 г. Великобритания е произвела 95 тона правен канабис, което представлява 44,9% от световния обем.

Най-близкият конкурент е Канада с 80.7 тона. Около 2,1 са били изнесени от Обединеното кралство, което го прави отговорно за 67,7% от общото количество на света, следвано от Холандия (16,4%).

Правителството на Обединеното кралство отказва да разреши употребата на канабис в страната на базата, че няма „терапевтична стойност“. Въпреки това, има един лицензиран медикамент на канабисова основа, наречен Sativex (Сативекс) – екстракт от канабис в спрей – произведен от фармацевтика GW, която представлява значителна част от законното производство на канабис в Обединеното кралство. Предлага се чрез рецепта за пациенти страдащи от множествена склероза, но само чрез Националната здравна служба в Уелс.

Стив Ролс, старши анализатор по политика на лондонската група „Трансформ“, казва, че е „скандално и несъстоятелно“ за „правителството да твърди, че канабисът няма медицинска употреба, като едновременно с това лицензира най-големият в света оторизиран медицински център за производство и износ на канабис“. Той добави, че пациентите от Обединеното кралство са или отказани достъп и страдайки излишно, или са принудени да купуват канабис от криминалния пазар.

Пресмятания показват, че 1 милион души, които употребяват канабис за медицински цели, са изложени на риск от закупуването на канабис на криминалния пазар. Ролс казва, че е „дълбоко неетично“ и „нарушение на основното право на здраве“,  да се отказва на хората достъп до лекарства.

„Правителството трябва да облекчи ограниченията, които позволяват за монопол от един продукт на една компания. То трябва да подсигури достъп до лекарства, на канабисова основа, които служат на нуждите на пациентите – това от което не се нуждаят е жестоката и погрешна война на правителството към хората които използват наркотици.“ каза той.