Трансплантацията на органи е спасила стотици хиляди души по целия свят. Но набавянето на органи не е лесно. Проблемът е в имунната система на тялото, която е програмирана на се бори с нарушители. В случая, тези нарушители са чужди органи. Но ново изследване проведено в Temple University предполага, че Тетрахидроканабинола (THC) - главната съставка в конопа - може да помогне.

Изследването, публикувано в Журнала по Невроимунна Фармакология, открива, че THC може да спре имунната реакция, която кара трансплантираните органи да бъдат отхвърлени. Докато изследването е включвало само модели на клетъчни структури, изследователите са наблюдавали ефект зависим от дозата - по-висока доза THC води до по-високо ниво на подтискане на имунната реакция.

Изследването, също включило два синтетични канабиноида - група химикали намерени в билката - и открива, че те могат да работят по проблема също толкова добре. На база на тези открития, изследователите заключават, че канабиноидите държат ключа за трансплантацията на органи.

"Заедно, тези данни подкрепят потенцияла на този клас съединения като полезни терапии за удължаване преживяемостта при пациенти с трансплантация."

Въпреки, че вече има лекарства, които забавят имунната реакция, авторите на изследването отбелязват, че канабисът е по-ефективно лечение с много по-малко странични ефекти и също така е дар от природата. За съжаление, напредъка в канабис-базираните медикаменти е воден от създаването на синтетични съставки, вместо използването на растението в чистата му природна форма. Изследователите отбелязват:

"Канабиноидите са докладвани да имат ефект върху реакциите на имунната система още през 1970."

Трансплантациите на органи бързо стават все по-достъпни и изглежда, че лекарството канабис скоро може да играе голяма роля в тези животоспасяващите интервенции.

Проучването е финансирано от фонд Temple University Tobacco сетълмент и Националния институт за злоупотребата с наркотици (NIDA).