Какво, ако за производството на пластмаса не се използваха фосилни горива и токсични химикали?

Австралийска компания е направила точно това - създала е нов вид пластмаса, която може да превърне конопеното влакно в почти всичко!

Зеоформ е обещаващ и екологичен продукт. Направен е от елементарна смес от растителни влакна (предимно целулоза) и вода. Но, най-важното качество на тази пластмаса е почти невероятно - тя е разградима!

Конопът, заедно с лена и сламата, са идеални за създаването на Зеоформ, защото имат високо съдържание на целулоза. Но това не пречи да се използват и рециклирана хартия и текстили.

Собственикът на компанията Алф Уилър твърди, че неговия продукт е много издръжлив, защото разчита на природния процес на свързване на водорода, който се случва, когато целулозни влакна се смесят с вода. Връзката, която се създава между влакната е толкова силна, че не е нужно да се използва лепило!

 

 

 


Завършеният материал може да бъде оцветен или отлят в почти всяка една форма и да се използва за производството ба мебели, части за коли, бижута, музикални инструменти и т.н. Компанията в момента се оперира от малка фабрика в Австралия, но с такова невероятно откритие, Уилър очаква да лицензира патент за по-голямо производство.

Зеоформ е не само зелена алтернатива на пластмасата, но има и потенциала да замени природни материали като дървото например.

„Има много градове с изградени фабрики и безработни хора“, обяснява Уилър, „Те вече имат изградена инфраструктура за производството на материала. Те се нуждаят от относително евтина модернизация и хората там биха могли да имат работа отново.“