Какво е канабис?

Канабисът, още познат като коноп или марихуана, е растение произхождащо от централна азия, което днес се отглежда в почти всяко кътче на планетата. Растението произвежда смола, която съдържа съставки наречени канабиноиди. Някои от тези канабиноиди са психоактивни (влиаят на мозъка и променят възприятията и съзнанието). В САЩ и България, канабисът е контролирано вещество и е класифицирано в списък 1 (наркотик с голям потенциал за злоупотреба и без приложение в медицината).
 
Според закона, употребата, продажбата и притежанието на канабис (коноп) е нелегално. Въпреки това, голям брой щати, включително окръг Колумбия са създали закони, които разрешават медицинската употреба и не само.
 

Какво представляват канабиноидите?

Канабиноидите са активни химикали в растението канабис, които влиаят на човешката нервна и имунна система. Друго име за тези съставки е фитоканабиноиди. Най-известната съставка в растението е делта-9-тетрахидроканабинол, позната още като ТХК. Друга активна съставка е канабидиол (КБД), която има силни болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства, без да има психоактивен ефект.
 
Канабиноидите могат да бъдат полезни в лечението на рак и страничните ефекти на химиотерапията.
 
Други сойства на канабиноидите са:
 
Противовъзпалителни свойства
Блокиране растежа на клетки
Блокиране на кръвоносни съдове снабдяващи туморни образувания
Антивирусни свойства
Успокояване на мусклулни спазми причинени от множествена склероза
 

Каква е историята на растението?

Употребата на канабис датира от поне 3000 години. През 19ти век растението става доста популярно в западната медицина и се използва в лечението на болки, възпаления, спазми и конвулсии.
 
През 1937 в САЩ започват да таксуват канабиса за 1 долар на унция за медицинска и 100 долара за унция за рекреативна употреба. Американската Медицинска Асоциация се противопоставя на тази регулация и негодува срещу научните изследвания над растението. През 1942 година, канабисът е премахнат от Американската Фармакопея, поради страх от злоупотреба. През 1951 година растнеието бива включено в списъка със забранени наркотици, заедно с хероин, ЛСД, мескалин, метакулон и хама-хидробутират ГХБ.
 
Въпреки, че се е смятало, че растението няма медицински свойства, правителството на САЩ дистрибутира на канабис на пациенти между 1978 и 1992 година.
 
През последните 20 години, множество учени са изследвали как канабиноидите взаимодействат с мозъка и други части на тялото. Канабиноидните рецепотри (молекули, които се свързват с канабиноидите) са открити в мозъка и нервните клетки в цялото тяло. Наличието на канабиноидни рецептори в имунната система предполага, че канабиноидите имат роля в имунитета.