Осмата национална конференция на тема лечение с канабис се проведе от 8-ми до 10-ти май 2014 година. Това са цели три образователни дни на презентации. Стотици лекари научиха за това как ендоканабиноидната система е по някакъв начин свързана с почти всяка тежка болест и как фитоканабиноидите могат да изиграят роля в лечението.

Темата на конференцията – „Ендоканабиноидната система и заболявания свързани с възрастта“, като по-голямата част от презентациите останаха фокусирани върху тази тема.

Ден първи: специализирани семинари

Първият ден на конференцията се състоя от семинари насочени към различни групи - включително лекари, медицински сестри и адвокати. По време на семинара лекари от много области обсъдиха науката и реалните приложения на канабиса в медицината.

Д-р Дъстин Сулак се оказа любимеца на публиката, с вдъхновяващата си енергия и дълбоко разбиране на ендоканабиноидната система (ЕКС). Той представи ролята на ЕКС в постсинаптичната обратна връзка и как ендоканабиноидите са синтезирани по поръчка, за да завършат веригата на клетъчна комуникация.

Д-р Джефри Хергенратер, обръща внимание на научните механизми, които стоят зад това как канабиноидите убиват и потискат различните ракови заболявания.“

Други лекари говорят за ролята на канабиноидите в справянето с болката, сърдечно-съдовите заболявания и рака. Най-вълнуващото, което д-р Хергенратер представи е действителното приложение на екстракти за лечение на рак при хора, включително изнесените допълнителни подробности около добре познатия случай с 8-месечния пациент с рак на мозъка на д-р Уилям Кортни.

Д-р Хергенратер показа слайд с изброени други ракови заболявания, които са чувствителни към терапията с канабис, включващ почти всички по-големи и често срещани форми на болестта. Той представи други успешни случаи, на които се е натъкнал и подчерта значението на съотношението ТХК:КБД (тетрахидроканабинол):(канабидиол); Д-р Хергенратер по-късно потвърди, че неговия списък е получен от пациентите, които всъщност е третирал и не е просто извлечен от обещаващи научни изследвания свързани с канабиноиди, третиращи тези видове рак.

Ден втори: Официални презентации

С началото на основните презентации, които включват използването на канабис като адаптоген и прилагането му при лечение на болка, болестта на Алцхаймер, хепатит C, и др. Имаше и две презентации на тема канабис и рак, като втората, от които бе водена от д-р Доналд Ейбрамс.

Презентацията на д-р Ейбрамс бе фокусирана основно върху използването на канабис за облекчаване на страничните ефекти от химиотерапия и симптомите на рак (палиативно лечение), той приключи своята презентация със обяснение за приложението на масло от канабис в борбата срещу рак.

В исторически план, д-р Ейбрамс е бил силно скептичен спрямо канабиса и действителното лечение на рак при хората, но той съвсем не отрече нарастващата употреба на екстракти от канабис за директно лечение на болестта. Вместо това той се съсредоточи върху причините, поради които изследванията свързани с маслото от канабис не са били досега насърчавани. Д-р Ейбрамс отбеляза, че пушенето на канабис само по себе си не се бори с болестта.  

Липсата на критика от негова страна към този тип лечение, съчетано с други фини детайли и начина, по който той представи тази тема, подсказа, че той започва да осъзнава лечебната сила на канабиса.

Ден трети: Още презентации и пациентски панел

Последният ден на презентации обхвана канабиноиди за сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, и още допълнителни теми свързани с рак. Имаше и обща дискусия на тема ендоканабиноидна система. Д-р Сулак прави своя дебют, представяйки на публиката от конференцията клинични подходи към максимизиране на ползите и минимизиране на вредите от канабис.

Имаше три страхотни 20-минутни презентации на д-р Хергенратер, д-р Сунил Агарвал, и Валери Корал от Wo/Men’s Alliance for Medical Marijuana. Техните презентации бяха също фокусирани около употребата на канабис при пациенти в напреднала възраст или като част от палиативно лечение. Презентацията на д-р Агарвал беше забележително елегантна и предаде значимост на палиативните грижи в емоционален аспект.

Валери представи шест случая на пациенти, при които екстракта се бори с крайни форми на рак, като в някои от случаите се стига до ремисия.“

Може да се каже, че най-революционното представяне дойде от презентацията на Валери, която говори за пациенти, които употребяват канабис, за да приемат смъртта по-леко. Валери е известна със създаването на свой екстракт, наречен Milagro (чудо) масло, с което третира много пациенти, включително Мишел Алдрих.

Групата на пациенти представи свидетелства от двама пациенти, включително Деби Уилсън, която е използвала масло с високо съдържание на КБД и екстракти от суров канабис, богати на ТХК-А и КБД-А , за да се справи с мозъчна травма. Деби е преживяла деменция, припадъци, безпокойство и други проблеми в продължение на десетилетия поради увреждането на мозъка си, тя се счита за един от най-тежките подобни случаи в страната. Нейният успех е силно показателен за потенциалния успех, който други пациенти преживяли мозъчна травма могат да постигнат с конопената медицина.

Разговори зад кулисите

Имаше и няколко други акцента на конференцията, освен самите презентации. Майк Мълинс и Дженифър Вали от Stoney Girl Gardens, които бяха също в публиката, разказваха на присъстващите за тяхната успеваемост от 90% в случаите на терминална форма на рак чрез прилагане на екстракт от канабис. Дженифър също неофициално сподели историята как побеждава терминален рак на щитовидната жлеза в повече от един случай.

Честно казано, се оказа зашеметяващо колко хора от конференцията са наблюдавали антиракови ефекти. Така например, в последния ден от конференцията попаднах на Мара Гордън и Стюарт Смит от Aunt Zelda’s, които споделиха снимка от скенер на един от техните пациенти с терминален рак на мозъка, която показва почти цялостно премахване на тумора.

Стотици лекари сега приемат сериозно факта, че канабисът може да се пребори с рака при хората.“

По време на конференцията се образуваха десетки нови връзки между хора, които имат възможността да изнесат тази информация в публичното пространство.

Може би най-вълнуващ е потенциалът на петте жени част от движението за екстракти от канабис - Мара Гордън, Констанс Финли, Валери Корал, Дженифър Вали и Ерин Уолъс (част от екипа, който третира смелата Микайла - Brave Mykayla). Всички те са отговорни за спасяването на човешки животи и повишаване на осведомеността на това движение по несравними начини.

Автор: Джъстин Кендър

Джъстин Кендър е уебмастър на PhoenixTears.ca и застъпник за използването на екстракт от канабис като лекарство за лечение на рак. Стажувал е в Students for Sensible Drug Policy.