Семействата на хората с тежката болест настояват да бъде направено изключение само за най-сериозно болните  у нас– над 1000 души. И споделят, че вече има пациенти, които са принудени да използват продукта нелегално. Има ли обаче опасност медицинската употреба да отвори път на легализация на канабиса у нас?

Антоанета е майка на вече 20-годишната Петя. Тя вярва, че само маслото от канабис може да помогне на детето ѝ.

"Маслото от коноп може да се каже, че е една от последните надежди за хора като дъщеря ми, които са резистентни към лекарства. Поради многото пристъпи, които прави, започна да деградира, тя непрекъснато става по-зле и по-зле. Не мога вече да си спомня хубавите моменти", разказва Антоанета Витева.

Според специалистите по зависимости у нас, ако маслото от коноп не води до пристрастяване, медицинската му употреба няма да е проблем. За декриминализиране или легализиране на канабиса и неговите производни обаче не може да става и дума.

"По съответните критерии за медицинско приложение не би трябвало да бъде проблем. Но този ефект да не се приписва на пушенето марихуана въобще. Марихуаната е един от психоактивните агенти, вещества, които оказват директно действия върху мозъчните медиаторни функции и променят съзнанието", коментира д-р Александър Канчелов - специалист по психиатрия и лечение на зависимости.

От Асоциацията на родителите на деца искат позволение за медицинска употреба само за най-тежко болните. Разкриват и че тези продукти се ползват у нас по принуда незаконно, а това може да отвори пазар за злоупотреби и да доведе до инциденти.

"Това, което се използва в момента са извлеци, които нямат и милиграм, и молекула от психотропното вещество. Нас ни притеснява, че много хора го приемат, без да имат лекарски контрол", заяви Веска Събева от  Асоциацията на родителите на деца с увреждания.

Министерство на здравеопазването все още не е отговорило на искането на асоциацията. На този фон епилепсията засяга около 70 000 българи, като  70% от случаите са лечими. При по-тежките диагнози, каквито има и у нас, в САЩ и страни от Европейския съюз се прилагат маслото от коноп. В България обаче всяка употреба на канабис и неговите производни е незаконна.