На 12 юни, 2014 г. правителството на Ямайка обяви, че ще преосмисли своето законодателство спрямо канабиса. Плановете са да се декриминализира притежанието на малки количества и да се даде зелена светлина на научни, религиозни и медицински практики свързани с растението.

Министърът на правосъдието Марк Голдинг заяви, че кабинета подкрепя предложение, което да налага глоба, вместо арест, за притежанието на до 50 грама „ганджа“, както е известен там канабиса.

„Бих искал да подчертая, че предложените промени в закона не са предназначени да насърчават или да дадат печат на одобрение за използването на марихуаната за развлекателни цели“, казва Голдинг. „Целта е да се осигури по-просветен подход за справяне с притежанието на малки количества.“

Най-голямата победа за хората от страната на ганджата обаче е декриминализирането на растението за религиозни цели – епична победа за местното духовно движение на растафарианците. Много растафари употребяват канабиса символично като по този начин се свързват с божественото, но досега винаги са практикували своите ритуали в противоречие със закона.

Законодателството, което предстои да бъде изготвено ще заличи криминалните досиета на лица, които са били осъждани по силата на действащия закон за притежанието на малки количества.

Дебатът около разхлабването на законите спрямо канабиса в Ямайка бушува в продължение на десетилетия. Островът е почти толкова известен с ганджата, колкото и със своите живописни плажове и уникална култура.

Предишните усилия в Ямайка, за декриминализиране на малки количества канабис са неуспешни до голяма степен заради опасяването от страна на  длъжностни лица, че ще се нарушат международните договори, а това да донесе санкции от Вашингтон.

Растението в Ямайка винаги е било широкоразпространено, но забранено от дълги години заради сключените конвенции. В страната около 300 млади мъже получават криминални досиета всяка седмица за притежание на малки количества канабис.

Тъй като движението за декриминализация печели безпрецедентно сцепление по целия свят, особено в САЩ, много държави се оказват под по-голям натиск да премахнат ограниченията след видимите политически промени в САЩ.