ЧИЛИ: Открихме го в мъгливите планини на централно Чили, близо до града Агила Сур, докато провежда ритуал по здрач заедно с двама помощници. Доктор Милтън Флорес, на 58 години, не е лидер на някаква религиозна секта или таен култ. Той е психиатър, който е необичаен в много аспекти. Но в тази Южноамериканска държава, неговият кръстоносен поход за легализиране на канабиса му е спечелил славата.

Помолен да опише канабиса, той казва, че това е „един инструмент, способ и лекарство.” Години наред, Флорес използва канабис за лечението на пациенти с различни заболявания, включително депресия и безпокойство. Той също признава, че пуши канабис от 14-годишна възраст.

Флорес е главният поддръжник в Чили относно легализацията на канабиса и други подобни вещества, включително пейот, аяуаска и Сан Педро. Флорес, както и други експерти наричат тези вещества ентеогени. Всички те са психоактивни растения, които са използвани в Латинска Америка от шамани и лечители в религиозни церемонии много преди пристигането на европейските завоеватели на континента през 16 век.

Главната теза на Флорес, засягаща нелегалният статут на тези вещества е, че държавата не постига нищо с криминализирането на граждани, които ги използват за медицински или духовни цели, по начина по който и доктора ги използва.

Канабисът не е нито добър, нито лош,” казва той. „Неговата употреба може да бъде уместна или неуместна. Той е един способ, който може да даде изключително значителни ефекти.”

Източник: CNN Публикувано на: 8 Август, 2013
Публикувано в: Политика.

Превод: Beatbandit