Трима доктори от Американския щат Юта публично обявиха тяхната подкрепа за разрешаването на прилагане на медицински екстракт от растението канабис, като тинктура, масло или смола, както и да бъдат прилагани и при деца страдащи от епилепсия.

В писмо изпратено до щатския комитет по контрол на субстанциите, детският невролог д-р Франсис Филукс заяви, че течната форма на растението канабис, с висока концентрация на канабиноиди, е обещаващ вариант за лекуване на деца с епилепсия. Той казва, че отказа да се легализира медицинския канабис е отказ да се даде достъп на болни деца до потенциална живото-подобряваща терапия.

Щатският представител Кейдж Фрурър, републиканец от Хънтсвил, ще представи мярката в предстоящата законодателна сесия. Тя има за цел да легализира медицинските екстракти от растението канабис за употреба на деца с епилепсия. Неговото предложение ще позволи канабисови продукти като например канабисово масло да бъдат внасяни и изнасяни от Юта, ако те имат сравнително ниско ниво на тетрахидроканабинол.

Дано българските доктори видят примера на техните американски колеги и обявят публично своята подкрепа за медицинския канабис.