Честит празник драги читатели! Нека изясним някои неща около произходът на термина "420". Защо хора по цял свят считат деня 20 април и часа 4:20 за свещени? Всички знаем причината за усмивките по лицата на хората, когато чуят "420", но откъде произлиза тази митична комбинация от числа?

Нека започнем с какво не е "420"

- 4/20 не е датата на смъртта на Боб Марли (той е починал на 5/11/1981). Нито пък е неговият рожден ден;

- 420 не е номер на проектозакон, който ще легализира билката;

- 420 не е таен полицейски код за притежание на канабис в Калифорния, въпреки че много хора мислят така;

- 420 не е броят на канабиноидите в растението канабис (те са около 315);

- 4:20 не е чаено време в Холандия.

- 420 не е размер на листчета

В случаят 420 няма и връзка с:
- избухването на Априлското въстание (138 години 20.04.2014);
- кацането на Аполо 16 на Луната;
- покоряването на Еверест от Христо Проданов.
Но, все пак това са едни доста интересни съвпадения.

Дали часът от деня 4:20 или календарна дата 4/20, или просто 420, тази фраза е универсален, неофициален символ на употребата и признателността към растението канабис. Фактически, 20 април е познат в САЩ като първият "Ден на благодарността" (1958 г. отбелязан първо на днешната територия на Ел Пасо, Тексас) или просто като "Денят на тревата".

"420" - произход и история

Въпреки многото градски легенди израстнали покрай фразата 420 и връзката ѝ с канабиса, истината за дружбата помежду им е изненадващо прозаична.

Група тийнейджъри от Сан Рафаел, Калифорния, наричащи себе си "The Waldos", започнали да използват термина 4/20 във връзка с техен план за откриването на изоставена реколта канабис, за която разбрали през есента на 1971 г.

Въпреки че обичайното място за срещи било една външна стена на училището им, те променили мястото където се срещали със статуята на Луи Пастьор (френски учен от 19 век), която се намирала в двора на училището, а определения час за срещи 4:20 следобяд. Групичката изначално използвала фразата "4:20 Луи", но след множество неуспешни опити да открият загубената реколта, фразата еволюирала и се опростила в "4:20". Тийнейджърите често използвали кодовата дума имайки предвид "среща за по цигара".

Фразата се разпространила отвъд техния личен кръг. Към края на 70-те, терминът бил добре познат отвъд щата Калифорния. Групата "Grateful Dead" също помогнала много за разпространението на "420" в САЩ и отвъд.

Колко популярна е тази фраза днес?
Едно търсене на двете ключови думи "420" и "марихуана" връща над 6 милиона резултата.

Събития по света

Ванкувър, КанадаБоулдър, Колорадо


Сан Франциско, Калифорния


Хайд Парк, Лондон


И все пак, докато празнувате не забравяйте, че главният повод за празник в 4:20 или 16:20 или на 20 април е едно растение - растение, което е дадено от природата и забранено от човека, растение, чиято забрана праща невинни хора по затворите и унищожава техния живот и бъдеще.

Но, най-вече не забравяйте, че това растение няма как само да се легализира! Големият напредък постигнат през годините е плод на съвкупната работа на много граждани, били те обикновени хора или фанатизирани активисти, а светът има нужда от повече такива като тях... хора борещи се не за собственото си благо, а за благото на хората около тях.

Ако искаме следващият път да празнуваме 4/20, някъде където канабисът е легален (не в САЩ, Испания или Холандия, а тук в България!), трябва да отстояваме истината и да се борим срещу неправдата!

Нека направим така, че повече хора да разберат истината за конопа!

Защото конопът е свобода!