Миналата седмица президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган е започнал преговори по въпроса за интегрирането на производството на коноп по време на среща на общинското управление. Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли обяви, че правителството ще предприеме стъпки за увеличаване на производството на канабис, което понастоящем е разрешено в 19 провинции в страната.

Широкото използване на индустриалния коноп го прави изключително атрактивен селскостопански продукт, особено за страни като Турция, които разчитат на вносни продукти за различни синтетични суровини, които да се използват в автомобилната индустрия, производството на хартия, текстил, фармацевтични продукти и много други.

Канабисът не е чужда култура на турската обработваема земя. Това е било така до 1971 г., когато турските военни свалили правителството, оглавявано от покойния президент Сюлейман Демирел, който не желаел да намали производството на канабис, въпреки натиска на американската администрация. По това време Турция била един от най-големите производители в света.

След военния меморандум, покойният министър-председател Нихат Ерим забранил отглеждането на канабис. Три години по-късно, през 1974 г., покойният министър-председател Бюлен Еджевит и неговата коалиция с Неджметин Ербакан възобновили отглеждането, последвано от ембарго на САЩ.

От края на Втората световна война световната продукция на канабис е спаднала с нарастването на производителите на синтетични материали, замествайки индустриалните зони, в които е използван канабисът, каза Ахмет Аталик, ръководител на клона на Истанбулската камара на земеделските инженери.

Аталик обясни, че през 1961 г. турските фермери са отглеждали канабис на площ от близо 35 000 акра. През 2017 г. те са едва 11,3 акра.

По отношение на капацитета, Турция е произвела 5 000 тона канабис през 1961 г. и само 7 тона през 2018 г.  

"Това е много негативно отклонение от световните тенденции," каза Аталик и даде пример, "Франция произвежда 80 000 тона коноп, а добивът на канабис в Китай е около 15 000 тона.

Аталик каза също, че историята на отглеждането на канабис в Анадола датира от 1800-1500 г.пр.Хр., а земята в района е много плодородна за растението. Особено западният и централният Черноморски регион е много ефективен за канабиса.

"В момента само земеделските стопани в Самсун могат да отглеждат и добиват канабис. Допреди 10 или 15 години фермерите в Кастамону, Чорум и Кютахя също са били в бизнеса с канабис", каза Аталик.

Разглеждайки въпроса за износа и вноса на канабис в Турция, Aталик посочи, че между 2015 и 2018 г. износът на канабис в страната е изчислен на 13 тона на стойност 24 000 долара. Вносът му за същия период възлиза на 4,521 тона, на стойност 5,8 млн. долара.

В подробното обяснение за широкото използване на канабис в различни индустрии, Aталик обясни, че влакното на растението е много силно в сравнение с памучните и ленените влакна и се използва в различни видове въжета. Като се има предвид неговата здравина и издръжливост, конопа се използва в автомобилната индустрия.

"Дори за отпечатването на правителствените банкноти е необходима синтетична и трайна целулоза, която може да бъде извлечена от канабис," каза той, като се има предвид, че Турция е голям вносител на целулоза.