Мнозинството от избирателите на Флорида одобриха идеята за легализация на медицинския коноп, но слънчевия щат не достигна необходимите 60%, за да влязат в сила новите правила.

Мярката целеше да легализира използването на медицински канабис в щата Флорида, а със задачата на регулирането щеше да се нагърби щатския отдел на здравеопазването.

По този начин слънчевият щат изпусна възможността да се присъедини към щата Орегон и Вашингтон, окръг Колумбия, с приемането на закон, който да легализира канабиса.

Независимо от крайния резултат, избирателите във Флорида демонстрираха, че движението за свобода на конопа набира скорост, и още повече, съзнателно прави своя избор относно правилата, които да регулират употребата и разпространението.

Въпреки че предварителните проучвания посочваха до 90% подкрепа За легализацията на медицинския коноп във Флорида, с времето тази подкрепа достигна до минимум от 48% през месец октомври.

Поради това, че мярката щеше да наложи промяна в конституцията на Флорида, бяха необходими 60% от гласовете да бъдат в подкрепа, за да бъде официално одобрена. 57% от гласоподавателите са гласували - за, в сравнение с 43% - против.

Медицинският коноп във Флорида обаче отскоро е частично позволен след авторизирането на програма за приложение на сортове медицински коноп с високо съдържание на канабидиол (КБД) и ниско съдържание на тетрахидроканабинол (ТХК). Т.н. законопроект „Мрежата на Шарлот.“

Канабис активистите очакват да се продължи с натиска върху законодателите докато се приеме закон, който да отговаря на желанията на избирателите.

Допълнителни източници:

1. Инициатива за легализация на медицинския коноп във Флорида

2. Щатите Орегон, Флорида, Аляска, както и Вашингтон, окръг Колумбия, гласуват за легализация на конопа