Инвеститорите в проекти с канабис за медицинско ползване се фокусират върху Гърция, където топлият слънчев климат и потенциално благоприятното бъдещо законодателство може да помогне на правителството да изпълни обещанието си да извади страната от 7-годишна икономическа криза, коментира Bloomberg.

Производителите са изразили интерес към вливането на над 1,5 млрд. евро в проекти за изграждането на паркове с парници за отглеждане и производство на канабис, казва в интервю земеделският министър Евангелос Апостолу. Това ще даде на Гърция дял от глобалния пазар, който според правителството може да достигне 200 млрд. евро през следващите 10 години.

Министърът-председателят Алексис Ципрас разчита на инвестициите, за да стимулира икономическото възстановяване и да позволи на страната да излезе от третата си спасителна програма. Прогнозите сочат растеж от близо 2% тази и 2,5% следващата година.

Един парк с от 12 до 15 парника за канабис може да донесе 400 работни места, сочи работна група, която готви проектозакон за легализиране на медицинския канабис в Гърция. Безработицата в страната е над 20% от ноември 2011 г. и е една от най-високите в Европейския съюз.

Правителството на Ципрас планираше да представи закона, включващ легализирането на медицинския канабис, до края на годината. Досега обаче текстът не е дискутиран в парламента. Приемането му ще даде достатъчно време за засаждане, за да се събере реколта следващата година, посочва работната група.

Макар че страни като Уругвай и няколко американски щати са легализирали притежанието на марихуана до някаква степен, Гърция няма подобни намерения. Отглеждането и продажбите ще бъдат само за медицински цели, казва Апостолу.

„Членове на хиляди гръцки домакинства, които страдат от сериозни болести като рак и Паркинсон, ще могат да получават лек, произведен тук в съответствие с правилата на Световната здравна организация (СЗО)“.

СЗО се позовава на проучвания, които показват терапевтичните ефекти на канабиноиди на някои от симптомите при напреднали стадии на болести като рак и СПИН. Други терапевтични ползи са били открити при контролирани експерименти, включително лечение на астма и глаукома.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова