Повече от 2/3 от докторите в САЩ вярват, че конопът може да бъде използван в лечението на определени състояния, според ново проучване проведено от WebMD/Medscape.

Резултатите от онлайн проучването, идващи от повече от 1,500 доктори, от над 48 щата, показват силна подкрепа в използването на коноп в медицината.

Въпреки факта, че билката е федерално класифицирана като "нямаща никакви медицински свойства", 69% от докторите в проучването казват, че растението може да помогне в определени лечения и диагнози.

Все пак, кой трябва да въвежда законите? Компетентни учени и експерти или органите на реда?

67% от докторите също се съгласяват, че конопът трябва да бъде опция за лечение на пациентите.

"Медицинското общество ясно заявява, че подкрепя употребата на коноп за лечение на множество заболявания. Фактически, много доктори вече предписват коноп на своите пациенти." Казва д-р Майкъл В. Смит, главен медицински редактор в WebMD, известен и награждаван онлайн здравен портал.

Най-голяма е била подкрепата сред експерти в сферата на онкологията и хематологията, с 82% съгласни, че конопът предлага значително подобрение в облекчаването на болка и гадене, причинени от химиотерапия.

Ревматолозите показват най-нисък процент на подкрепа, само 54% от тях споделят, че билката облекчава тяхните пациенти. Въпреки липсата на клинични данни, пациенти с артрит представляват най-големия процент лекуващи се с коноп в Канада.

Облекчаването на болка е сред най-често докладваните причини за употреба на коноп, отбелязва д-р Смит. "Конопът употребяван за медицински цели действа много по-добре като обезболяващо от колкото фармацевтичните лекарства, като оксикодон, които имат странични ефекти и висок потенциал за пристрастяване." добавя той.

"Повече изследвания биха ни позволили да придобием по-добро разбиране в това как да използваме конопа в лечението на още много други заболявания, които причиняват хронична болка."

В подобно изследване проведено миналата година от Журнала по Медицина на Нова Англия, 76% от читателите казват, че подкрепят употребата на коноп за медицински цели.

Закони разрешаващи доктори да предписват медицински коноп са въведени в 21 щата и огръг Колумбия.