Доктор Санджей Гупта, главен медицински кореспондент на CNN и утвърден неврохирург, наскоро стана защитник на марихуаната използвана с медицинска цел след като прекара последните няколко години борейки се срещу билката. 
 
В интервю с Business Insider, д-р Гупта обясни, че разликата между Тетрахидроканабинола (ТХК), Канабидиола (КНБД) и предимствата да се употребява цялото растение, вместо само някои съставки от него.
 
"Ако вземете само една съставка от растението, например КНБД, не води до същите резултати ако ползвате цялото растение. Другите съставки не случайно се намират в растението и то работи най-добре когато е цяло."
 
Поради факта, че при липса на ТХК няма психоактивност, пациенти като шест годишната Шарлот Фиги и нейното семейство предпочитат КНБД пред ТХК.
 
Успехът на Шарлот в справянето с нейната рядка форма на епилепсия е включен в документалният филм направен от д-р Гупта.
 
Докато все още много доктори предпочитат да отхвърлят идеята, че марихуаната може да спре пристъпите, д-р Гупта разполага с реални изследвания, които показват че растението има медицински свойства.
 
"Медицинските свойства на КНБД са доказани от няколко десетилетия насам."
 
Шарлот е намерила облекчение използвайки специален сорт канабис с високо съдържание на Канабидиол. Тя взима растението чрез формата на маслен екстракт два пъти дневно. Пристъпите, които е получавала са почти напълно изчезнали - от 300 на седмица те са спаднали до само 2-3 на месец!