И то не защото самият той употребява канабис.

Единственият случай, в който 85-годишният главен изпълнителен директор на Koch Industries е употребявал коноп, е по случайност през 80-те години на миналия век. Той бил на ски с хеликоптер в Британска Колумбия, a а след ските Кох и приятелите му изпили по няколко джина с тоник на вечеря. За десерт готвачът донесъл поднос с кафяв сладкиш. Кох изял едно парче и не след дълго се почувствал малко “странно.” Той не знае кой е сложил коноп в сладкиша, но казва, че има много успели приятели, сред които лекари, адвокати и други професионалисти, които са използвали канабис.

Макар самият Кох да не използва коноп той сега повдига публично въпроса за това, че канабисът трябва да бъде законен в цялата страна. Затова залага името си и близо 25 млн. долара от своето богатство в размер на 45 млрд. долара, за да лобира за реформа в наказателното правосъдие и легализация на марихуаната до края на 2021. Браян Хук, който е дясната ръка на Кох, казва, че добър барометър за това какво Кох и неговата мрежа са готови да похарчат е сумата, която вече са вложили по тези въпроси — около 70 млн. долара за последните две години.

After Tough 2012, Conservative Koch Brothers Regroup : It's All Politics :  NPR

 

"Това трябва да е индивидуален избор,” казва пред Forbes Кох от своя офис в Koch Industries в Уичита, Канзас. “Забраната е контрапродуктивна. Тя разрушава човешки животи, създава конфликти в обществото и е насочена срещу прогреса. За мен цялото това нещо никога не е имало смисъл.”

През април организацията на Кох Americans For Prosperity, обедини усилия с други организации за създаването на Cannabis Freedom Alliance, чийто членове вече започнаха да лобират пред Конгреса за вдигане на федералната забрана върху марихуаната.

Като заклет либертарианец Кох гледа на забрана за употребата на коноп като на основно нарушение на личната свобода, както и на разрушителна публична политика, която допринася за задълбочаването на проблема с многото хора, които излежават присъди в затвори в САЩ. Страната трябваше да си е взела поука от “кошмара” със сухия режим на алкохола преди век, казва той.

Кох не е единственият, който споделя това виждане. В момента близо 70% от американците смятат, че марихуаната трябва да е законна на федерално ниво. В момента 18 щата разрешават на пълнолетните да използват канабис, а общо 37 щата легализираха употребата ѝ за медицински цели, създавайки индустрия, която е генерирала над 17.5 млрд. долара законни продажби през миналата година — сума, която се очаква да нарасне до 100 млрд. долара до 2030 г.

Неясно е обаче дали дългоочаквания проектозакон за федералната легализация, чернова на който трима сенатори представиха през този месец, може да събере необходимата подкрепа от 10 републиканци и всичките 50 демократи, за да бъде приет. Сенатор Чък Шумър признава, че все още няма такава подкрепа, а президентът Джо Байдън не подкрепя легализацията.

Кох има два въпроса към политиците от двете партии, които все още са против канабиса:

“Ако не харесвате марихуаната или хората, които я харесват и имате всичките тези закони, как това ви помага на вас?” пита той, преди да сподели и втория си аргумент: “Марихуаната, доколкото разбирам, води по-малко до пристрастяване от алкохола. Защо тогава продажбата и консумацията на алкохол са законни, а на марихуана  - не?”

Философията на Кох е простичка. Забраната създава повече проблеми за страна, в която броят на затворниците надхвърля 2 милиона души.

“Криминализирането на канабиса има огромни негативни прояви, не само за хората, които влизат в капана на тази система, но и за обществото,” казва той. “Ние искаме общество, което дава възможност на хората да реализират своя потенциал и да дават своя принос, но с тези закони блокираме милиона хора.”

Charles Koch, Chairman & CEO Koch Industries, Brian Hooks, President of Charles  Koch Foundation, Axios Co-Founder Mike Allen | Pressroom

В момента, когато става въпрос за слагането на край на войната срещу наркотиците, Кох е готов да си партнира с всеки.

През 2015 г. например Кох използва политическото си влияние, за да подкрепи Уелдън Ангелос от Юта, който излежава 55-годишна присъда за това, че е продал марихуана за около 1 000 долара на информатор.

През 2016 г. присъдата на Ангелос неочаквано е намалена, след като е излежал 13 години от нея. (През 2020 г. Доналд Тръмп пък помилва напълно Ангелос) Миналото лято мъжът се свързва с Кох, за да види дали иска да работи с него в подкрепа на легализацията на марихуаната и така се ражда Cannabis Freedom Alliance.

През юни от Амазон обявиха, че ще лобират за легализацията на канабиса, а компании, сред които Altria, Brink’s и Molson Coors основаха мозъчен тръст, който да предлага федерални политики.

Що се отнася до Кох, повече от всичко друго, той гледа на легализацията на марихуаната, като на началото на края на федералната война срещу наркотиците.

Populist mobs' vs. the Kochs: Tech probes split the GOP - POLITICO